fbpx

Je náš život ovládaný dopamínom?

Zdroj: INSTAGRAM/redhead_potato238/ FREEPIK

Zažili ste niekedy ten pocit, keď ste po niečom neskutočne túžili a hneď po tom ako ste to dosiahli ste z toho už nemali až takú veľkú radosť? Ako napríklad ten značkový kabát, po ktorom ste tak veľmi túžili a teraz leží zabudnutý kdesi v skrini. Ako je možné, že ste po ňom túžili a teraz si na neho ani nespomeniete? Odpoveď na túto otázku sme našli v knihe Molekula šťastia od Daniela E. Liebermana a Michaela Longa.

Dopamín je chemická látka, ktorú produkuje náš mozog. Nachádza sa v mozgu všetkých cicavcov, plazov, vtákov a rýb, ale žiadny živý tvor jej nemá viac ako človek. Keď rozmýšľame nad budúcnosťou a snívame naše telo uvoľňuje dopamín, čo nám dáva slastný pocit. Naše telo dopamín vylučuje aj pri príjemných zážitkoch, čím nás motivuje k ich opakovaniu. Práve preto sa stále vraciame k veciam, ktoré nám robia dobre, ako napríklad jedlo, sex, ale aj zábava, alebo hranie videohier.

Zdroj: FREEPIK

Pre niektorých ľudí môže byť ťažké zvládnuť túto túžbu po dopamíne, a to vedie k rôznym druhom závislostí, vrátane závislosti na drogách, alkohole, ale aj na sociálnych sieťach. Mnoho ľudí si vôbec neuvedomuje ako veľmi je ich život ovládaný dopamínom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie