fbpx

Ficova nová vláda je už takmer dohodnutá: Vracia sa Kaliňák, Saková aj Kamenický. Taraba ministrom kultúry nebude

Na snímke zľava predseda HLAS-SD Peter Pellegrini, predseda SMER-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko po podpise memoranda o porozumení, v historickej budove NR SR v Bratislave 11. októbra 2023. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko už podpísali memorandum o dohode týkajúcej sa budúcej koalície. Teraz majú v rukách dôležitú úlohu – zostaviť novú vládu. Predstavujeme vám pravdepodobných šéfov jednotlivých ministerstiev.

Predstavitelia politických strán Smer, Hlas a SNS sa už dohodli na vytvorení budúcej koalície, doposiaľ však verejne nerozprávali o obsadení postov v budúcej vláde. Podľa Aktualít by najsilnejšie postavenie mal mať Smer-SSD, ktorý získa post premiéra pre Roberta Fica a šesť ďalších rezortov. Peter Pellegrini by mal byť predsedom parlamentu, pričom jeho Hlas dostane sedem ministerstiev. SNS pripadnú len tri rezorty.

Kto má najväčšiu šancu obsadiť pozície vo vláde?

Smer-SDD: Do vlády by sa po dlhej dobe mal vrátiť podpredseda Smeru Robert Kaliňák, ktorý po Ficovi získal druhý najvyšší počet krúžkov. Kaliňák ako bývalý minister vnútra by však tentokrát mal obsadiť rezort obrany alebo dopravy. Šéfom ministra financií by mohol byť exminister Ladislav Kamenický.

Na snímke sprava predseda SMER-SD Robert Fico a poslanec za SMER-SD Robert Kaliňák počas slávnostného odovzdávania osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Ako informujú Aktuality, rezort diplomacie získa takisto Smer. Ministerstvo by mohol viesť Miroslav Lajčák, ktorý už túto pozíciu zastával, alebo bývalý žilinský župan Juraj Blanár. Čo sa týka rezortu spravodlivosti, novým ministrom by sa mohol stať dlhoročný poslanec Smeru Boris Susko. Podpredseda Smeru Richard Takáč by mal zasa šéfovať ministerstvu pôdohospodárstva.

Hlas-SD: Ministerstvo vnútra by malo patriť Hlasu, šéfovať mu bude pravdepodobne Matúš Šutaj Eštok, niekdajší vedúci úradu vlády.

Denisa Saková má dostať ministerstvo hospodárstva, ako aj plán obnovy. Líviu Vašákovú, generálnu riaditeľku sekcie plánu obnovy, má podľa Denníka N nahradiť zahraničný expert Hlasu Peter Kmec, ktorý by sa stal vicepremiérom pre eurofondy a plán obnovy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie