fbpx

V Gibraltáre zhabali vyše 500 kg kokaínu, v Austrálii metamfetamín za 338 miliónov eur. Pašeráci drogy ukryli na bizarnom mieste

Zdroj: REPROFOTO/Australian Federal Police

Colné úrady na Gibraltáre oznámili, že zhabali 508 kilogramov kokaínu v odhadovanej trhovej hodnote 30 miliónov libier (viac než 34,77 milióna eur). Gibraltárska vláda to v stredu označila za historický úder pre medzinárodný obchod s drogami. Austrálska polícia objavila 662 kilogramov metamfetamínu v zásielke toaletného papiera. V súvislosti s nálezom zadržala štyroch ľudí. TASR o tom informuje  na základe štvrtkovej správy agentúry DPA a zo stredajšieho vyhlásenia gibraltárskej vlády.

V Gibraltáre zhabali vyše 500 kilogramov kokaínu

Príslušníci pohraničnej stráže v spolupráci s potápačmi uskutočnili 23. septembra operáciu, v rámci ktorej na palube nákladnej lode zhabali 11 veľkých balení s kokaínom. Celková hmotnosť skonfiškovaných drog bola 458 kilogramov.

O dva dni neskôr, 25. septembra, pomocou morského drona našli 50 kilogramov kokaínu na palube ďalšej nákladnej lode plaviacej sa pod portugalskou vlajkou.

Úrady vypočuli všetkých členov posádky oboch lodí a na základe získaných informácií nemali dôvod podozrievať ich z účasti na nezákonnej činnosti. Obe lode boli prepustené a vyšetrovanie prípadov pokračuje.

Premiér Gibraltáru Fabian Picardo sa úradom poďakoval za úsilie v boji proti akýmkoľvek nezákonným aktivitám v Gibraltárskom prielive. Gibraltár, ktorý leží na juhu Pyrenejského polostrova medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom, je zámorským územím Spojeného kráľovstva.

Austrálska polícia objavila 660 kg metamfetamínu v zásielke toaletného papiera

Zásielka toaletného papiera dorazila do prístavu v Melbourne 4. októbra. Príslušníci pohraničnej polície si v nej všimli počas röntgenovej kontroly isté „anomálie“.

V paletách s toaletným papierom následne objavili ukrytých ešte 622 balíčkov, ktoré sa „tvárili“ ako vrecká s čajom. Každý z nich vážil jeden kilogram.

Hodnotu skonfiškovaných drog odhadla polícia na 560 miliónov austrálskych dolárov (338 miliónov eur). V súvislosti s nálezom zároveň zadržala v noci na štvrtok dvoch 33-ročných Číňanov, 34-ročného Malajzijčana a 32-ročného Hongkončana. Dvoch z nich zadržali, keď sa pokúšali odletieť z Austrálie.

Mužov obvinili z pokusu o pašovanie drog, pričom v prípade usvedčenia im hrozí až doživotie. Dan Ryan z polície v austrálskom štáte Viktória priblížil, že Austrálii sa v množstve užitého metamfetamínu pripadajúceho na jedného obyvateľa nevyrovná žiadna iná krajina. Táto droga má podľa jeho slov ničivé dôsledky naprieč celou populáciou a negatívne ovplyvňuje životy mnohých nevinných ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie