fbpx

Dlhodobý konflikt vyústil do ďalšej vojny: Hamas chce nadobro vymazať Izrael z mapy, krajina reaguje tvrdými praktikami

Zdroj: FOTO TASR/AP

Konflikt medzi Izraelom a Palestínou trvá roky. Nedávny vpád hnutia Hamas do Pásma Gazy však poznačí celé generácie, podobne ako útok na dvojičky z roku 2001, ku ktorému ho prirovnal Izrael. Kedy a ako vzniklo napätie medzi oboma krajinami a prečo vypukla ďalšia vojna?

Hamas je palestínska islamistická militantná skupina, ktorá vládne v Pásme Gazy od roku 2007. Odvtedy hnutie vedie s Izraelom vojnu. Hamas tiež prisahal, že Izrael zničí. V sobotu 7. októbra začal proti Izraelu novú vojenskú operáciu, keď na krajinu vypálil vyše 2 200 rakiet, zatiaľ čo desiatky bojovníkov prerazili hranice a zabili stovky civilistov a ďalších zajali. Krajina následne vyhlásila vojnový stav. Západ označuje Hamas za teroristickú skupinu, ktorú podporuje Irán financovaním a poskytovaním zbraní a výcvikov, informujú Správy RTVS.

Pásmo Gazy je 41 kilometrov dlhé a 10 kilometrov široké územie medzi Izraelom, Egyptom a Stredozemným morom. Žije tam približne 2,3 milióna ľudí. Plot oddeľujúci Gazu od Izraela mal slúžiť ako bariéra, ktorá mala zabrániť presne takému druhu infiltrácie, aký sa odohral pri tomto útoku, píše BBC.

Izraelskí vojaci hliadkujú neďaleko kibucu Be’eri, na juhu Izraela 11. októbra 2023. Kibuc obsadili v sobotu 7. októbra z pásma Gazy militanti palestínskeho hnutia Hamas, kde zabili a zadržali mnoho Izraelčanov. Zdroj: FOTO TASR/AP

Plot zakončený ostnatým drôtom však militanti na viacerých miestach prelomili – buldozérom alebo doň vystrihli diery. Preniknúť do Izraela sa im podarilo aj napriek tomu, že sa v teréne nachádzajú kamery, senzory pohybu a pravidelné vojenské hliadky. Medzinárodný redaktor BBC Jeremy Bowen uviedol, že ide o najambicióznejšiu operáciu, akú kedy Hamas z Gazy spustil a najvážnejší cezhraničný útok, akému Izrael čelil za viac ako jednu generáciu.

Nenávisť pramení z histórie

Podľa návrhu OSN z roku 1948 mali na súčasnom území vzniknúť dva štáty – židovský štát Izrael a arabský štát Palestína, ktorý mal patriť moslimom. Spolu s návrhom na vznik Izraela a Palestíny sa mal vyriešiť aj status Jeruzalema. Ten je totiž posvätným mestom ako pre Židov a kresťanov, tak aj pre moslimov. Palestínčania ani okolité arabské štáty však už s vtedajším návrhom OSN nesúhlasili a vznik Izraela neuznali. Tvrdili, že toto územie malo spravovať jedine arabské moslimské obyvateľstvo.

Konflikt medzi Izraelom a okolitými arabskými štátmi sa v priebehu rokov vyvíjal a každou ďalšou vojnou sa menili i hranice krajín. Nespokojnosť Palestínčanov vyvrcholila koncom 80. rokov povstaním, a to v podobe ozbrojených nepokojov. Práve v tomto období vzniklo v oblasti Pásma Gazy hnutie Hamas s cieľom zničiť Izrael a jeho oblasť úplne odstrániť z mapy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie