fbpx

Vasaráb a Paulus si za vraždu mali odpykať vyše 20 rokov väzenia, Najvyšší súd ich prepustil na slobodu

Zdroj: FREEPIK/Wirestock, FACEBOOK/Najvyšší súd Slovenskej republiky

V prípade vraždy podnikateľa Kaciana, ktorá sa stala ešte v roku 2010, nastal nečakaný verdikt. Obžalovaní Ladislav Vasaráb a Roman Paulus, ktorí dostali vyše 20 rokov väzenia, sú už na slobode.

Ladislav Vasaráb dostal v 22-ročný trest a Roman Paulus si až do stredy odpykával 25 rokov väzenia. Obaja muži boli v roku 2012 odsúdení za mafiánsku vraždu 55-ročného podnikateľa Jozefa Kaciana. Toho podľa obžaloby rozstrieľal samopalom Roman Paulus 23. februára 2010 v Šali. Vraždu si mal objednať Ladislav Vasaráb, ktorý mal s Kacianom dlhodobé spory, informuje Startitup.

V auguste 2023 však špecializovaný trestný súd v prípade povolil obnovu konania, o ktorú podľa RTVS žiadali odsúdení Vasaráb a Paulus. Senát špecializovaného súdu pritom už v roku 2017 návrh na obnovu konania zamietol, píše Denník N.

Voči rozhodnutiu súdu podal prokurátor sťažnosť. Najvyšší súd ale napokon oboch mužov v stredu (4. októbra) prepustil, informujú TV Noviny.

„Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí 4. októbra 2023 zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 24. augusta 2023 a sám rozhodol tak, že obžalovaných Ladislava V. a Romana P. nezobral do väzby, ale pri konštatovaní existencie väzobného dôvodu uvedeného túto väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka nad obžalovanými, uložil im viaceré obmedzenia a povinnosti a nariadil obom obžalovaným kontrolu technickými prostriedkami – zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby. Senát prijal písomný sľub obžalovaného Romana P.,“ uviedla pre Startitup hovorkyňa Alexandra Važanová z Najvyššieho súdu.

Európsky súd pre ľudské práva vlani skonštatoval, že v kauze vraždy kontroverzného podnikateľa prišlo vo vzťahu k odsúdeným k porušeniu práva na výsluch svedkov v trestnom konaní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie