fbpx

Rakúsko začalo prerábať Hitlerov rodný dom na policajnú stanicu

Zdroj: Archív TASR/AP

Rodný dom nacistického diktátora Adolfa Hitlera v rakúskom meste Braunau am Inn začali prestavovať na policajnú stanicu. Stavbu v pondelok oplotili robotníci a začali vykonávať potrebné merania. Ako policajná stanica by mala začať fungovať začiatkom roka 2026, píše TASR podľa agentúry AP.

Rakúska vláda dostala túto budovu, v ktorej sa v roku 1889 narodil Hitler, po dlhých právnych sporoch pod svoju správu v roku 2016. Po dlhšom zvažovaní sa dom napokon rozhodla prerobiť na policajnú stanicu s okresným riaditeľstvom, v rámci ktorej bude zriadené aj stredisko na výcvik policajtov v oblasti ľudských práv.

Zámerom prestavby budovy je okrem iného aj to, aby už nepriťahovala neonacistov a pravicových extrémistov, ktorí si z nej spravili akési pútnické miesto a roky sa pri nej stretávali.

Projekt prestavby blokovali dlhoročné právne spory o vlastníctvo budovy. Rakúske ministerstvo vnútra si dom niekoľko desaťročí prenajímalo od jeho majiteľky Gerlindy Pommerovej v snahe zamedziť, aby sa pri ňom stretávali pravicoví radikáli. Viedeň jej mesačne platila približne 4800 eur a budovu poskytovala charitatívnym organizáciám. Dohoda s ňou však padla v roku 2011, keď Pommerová odmietla vykonať nevyhnutnú renováciu a nehnuteľnosť nechcela ani predať. Budova bola odvtedy prázdna.

Vláda následne v roku 2016 prijala zákon, ktorý jej umožnil dom vyvlastniť výmenou za odškodné vo výške viac ako 800.000 eur. Štát sa snažil nehnuteľnosť odkúpiť už od roku 1984, s vlastníčkou sa však nedokázal dohodnúť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie