fbpx

Smer vyhral suverénne v každom kúte Slovenska. Výnimkou je Bratislavský kraj, kde krúžkovali najmä PS

Zdroj: FOTO TASR/Pavol Zachar

Víťazom volieb do Národnej rady SR sa stala strana Smer-SD, ktorá v sobotnom (30. 9.) celonárodnom hlasovaní získala 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente.

Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

V Bratislavskom kraji zvíťazilo PS, volila ho takmer tretina hlasujúcich

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali len v Bratislavskom kraji, víťazom by sa stalo Progresívne Slovensko. V kraji získalo 31 percent, teda takmer tretinu platných hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb do Národnej rady SR, ktoré v nedeľu potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Druhou najpreferovanejšou stranou v Bratislavskom kraji bol Smer-SD, ktorý získal 18,54 percenta hlasov, na treťom mieste skončila SaS so ziskom 12,5 percenta hlasov. Hlasu-SD odovzdali voliči v Bratislavskom kraji 10,36 percenta hlasov. Poslednou stranou, ktorú by voliči hlasujúci v kraji s najväčším počtom obyvateľov posunuli do parlamentu, bolo OĽANO so ziskom 6,17 percenta.

Menej ako päť percent získali v Bratislavskom kraji KDH (4,9 percenta), Demokrati (4,43 percenta), SNS (4,31 percenta), Republika (3,14 percenta) i Sme rodina (1,78 percenta). Ďalšie kandidujúce subjekty získali menej ako jedno percento hlasov.

Smer dominoval zvyšku Slovenska

Parlamentné voľby podľa voličov v Banskobystrickom kraji vyhrala strana Smer-SD so ziskom 22,89 percenta hlasov. Za ňou so ziskom 19,76 percenta skončila strana Hlas-SD. Ako tretia sa v kraji umiestnila strana Progresívne Slovensko so ziskom 14,96 percenta a ako štvrtú volili ľudia koalíciu OĽANO a priatelia, KÚ a Za ľudí so ziskom 7,42 percenta. SNS volilo 6,53 percenta voličov a Republiku 5,18 percenta. Do parlamentu by sa podľa voličov kraja dostala aj strana Szövetség-Aliancia so ziskom 5,17 percenta a SaS, ktorá získala 5,14 percenta hlasov.

Mimo parlamentu by ostalo KDH so ziskom 4,29 percenta hlasov a tiež hnutie Sme rodina, ktoré získalo 2,73 percenta hlasov.

V Trenčianskom samosprávnom kraji vyhrala parlamentné voľby strana Smer-SD. Vo voľbách získala 29,47 % hlasov. Druhé skončilo v TSK Progresívne Slovensko (16,63 %) s tesným náskokom pred stranou Hlas-SD (16,40). Nasledovali SNS (7,28 %), OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí (5,93 %), SaS (5,63 %), Republika (5,45 %) a KDH (5,44 %).

Menej ako päť percent získali v kraji  Demokrati (2,84 %), Sme rodina (2,22 %) a ĽSNS (1,06 %). Žiadna ďalšia strana nedosiahla hranicu jedného percenta.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie