fbpx

Starnutie je možné liečiť ako chorobu: Dožiť sa 120 rokov v zdraví je čím ďalej reálnejšie. Primárka radí, ako postupovať

Zdroj: A2C Anti Aging Clinic Prague, INSTAGRAM/A2C ANTI-AGING CLINIC

Myšlienka nesmrteľnosti či zázračného spomalenia starnutia fascinuje ľudstvo už mnoho storočí. Dnes vďaka vede vieme, že starnutie je ovplyvnené našimi génmi a jediné, čo môžeme urobiť, je akceptovať, že vek sa na nás skôr či neskôr podpíše. V poslednom období sa však stále viac verí, že starnutie je choroba – a že ju možno skutočne liečiť.

Súčasné výskumy sa venujú spomaleniu procesu starnutia, ktoré by ľuďom mohlo dopriať dlhší život a zdravie, to by však nepochybne znamenalo zmenu fungovania celého sveta. Jedna vec je biologický vek a druhá ten skutočný. To je aj faktor, ktorý vnímame pri viacerých známych osobnostiach a celebritách s pocitom, že nestarnú. V skutočnosti ide o to, že na fyziologickom zdraví a výzore sa podpisuje viacero faktorov.

Ako spomaliť starnutie?

Moderná anti-aging medicína dokáže priemernú dĺžku života predĺžiť aj o desať rokov. Starnutie je totiž fyziologický proces, ktorý začína u každého z nás okolo 25. roku života. Genetika ho však ovplyvňuje iba z polovice, zvyšok je na nás. Spomínaná medicína vznikla preto, aby sa ľudia dožili vyššieho veku v zdraví a v dobrej kondícii. Okrem životného štýlu je možné ovplyvniť aj otváranie génov, ktoré nám môžu v budúcnosti škodiť.

Zdroj: FREEPIK/wayhomestudio

„Dnes už dokážeme rozlíšiť biologický a chronologický vek, a práve chronologický vek je číslo uvádzané v občianskom preukaze a rodnom liste, ale ten biologický sa môže zásadne líšiť,“ uvádza pre DVTV primárka kliniky proti starnutiu Monika Golková.

Veľmi dôležitým faktorom celého procesu spomalenia starnutia je mať prístup k najlepšej starostlivosti.

Starnutie možno liečiť

Starnutie postihuje každého, a preto ho vlády neuznávajú ako chorobu. Z toho dôvodu sa nepredpokladá, že by sa na účel jeho liečby mohli schváliť nejaké lieky či procedúry. Mnoho ľudí akceptuje, že starnutie je naprogramované našou DNA, no nemusí to tak byť.

„Starnutie by sme mohli liečiť, pretože s ním súvisí mnoho ochorení, ktoré pribúdajú s vyšším vekom – kardiovaskulárne problémy, diabetes, cukrovka, nádorové ochorenia, demencia, čo sú veci, ktoré vlastne nechceme. Ide o to, aby si ľudia v zdraví, vo výbornej fyzickej i psychickej kondícii mohli život užívať a aby netrpeli ochorením, ktoré im znemožňuje si ho užívať. Potom, samozrejme, zomrú, ale tá smrť nie je o tom, že je človek odkázaný na pomoc niekoho druhého,“ dopĺňa Golková.

K starnutiu je potrebné pristupovať veľmi komplexne. Existuje približne 300 teórií starnutia, čo deklaruje, že na jeho liečbu nebude stačiť iba balenie farmakologík. Liečba a pomoc človeku musí byť všestranná.

Alfou a omegou v procese starnutia je strava. Tým, že musíme telo neustále dobíjať energiou, a teda konzumovať, si môžeme najviac pomôcť, ale aj uškodiť. Pre dobrú kondíciu a spomalenie starnutia je dôležitá protizápalová diéta, dostatok antioxidantov aj dodržiavanie pitného režimu, obmedzenie stresu, pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, priatelia, pozitívne myslenie a láska.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie