fbpx

Za zelené rastlinky roky v base. Tresty za marihuanu sú prehnane prísne, väčšina Slovákov by uvítala ich zmiernenie

Zdroj: UNSPLASH/CRYSTALWEED, FOTO TASR/KR PZ Trenčín

Veľká časť Slovákov považuje tresty za marihuanu za prehnane prísne a neadekvátne. Uvítala by preto zjednotenie trestov a dekriminalizáciu v prípade držania a prechovávania marihuany. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ24.

Zdroj: FOTO TASR/DPA

Kvôli konope si v súčasnosti na Slovensku viacero ľudí odpykáva neprimerane prísne tresty. Odsúdení v tomto prípade by vytvorili dlhý zoznam. Trpia tým nielen samotní obžalovaní, ale aj ich rodiny. Je jasné, že na Slovensku potrebujeme zmenu k lepšiemu. Namiesto trestania by sme sa mohli zamerať viac na prevenciu, psychologickú pomoc, či adekvátne alternatívy trávenia voľného času.

Za rastliny a mastičky roky v base

Koncom júla slovenské súdy odsúdili vo veci držania marihuany Tomáša Poora, ktorý bol už vtedy viac ako rok vo väzbe. Za konope si má odpykať 15 rokov za mrežami a súd mu plánuje siahnuť aj na majetok. Väčšinu konope mu polícia zhabala v Česku. Tam by ho za jeho konanie čakal tretinový trest.

„Od začiatku môjho zadržania som sa priznával, že sušina a rastliny konope u mňa nájdené sú moje. Táto skutočnosť by sa mala brať ako poľahčujúca okolnosť, čo sa nakoniec v mojom prípade nestalo,“ píše spoza mreží neprávoplatne odsúdený Poor.

Policajti Poora zadržali v júli v roku 2022 vo Veľkom Bieli, marihuanu pestoval v českej obci Želetice. Ako informuje denník SME, zásah polície bol prezentovaný ako veľká protidrogová akcia. Aj v médiách sa objavili zábery konope, balíka peňazí či zbrane. Všetko však bolo inak. Zbraň drží odsúdený legálne a zadržané peniaze boli pôžičkou od jeho mamy. Na súde sa všetky tieto skutočnosti potvrdili.

Podobne je na tom aj prípad rodiny Šipošovcov. Jozef Šipoš skončil za mrežami kvôli tomu, že pestovanú marihuanu využíval na svoju vlastnú potrebu, pričom z nej vyrábal maste. Prokurátor navrhuje podľa Startitup ako súčasť trestu prepadnutie majetku. Spomínanú nehnuteľnosť dostal Šipoš od rodičov, momentálne v dome žije ešte jeho otec aj syn. Obvinený ešte nie je právoplatne odsúdený, v súčasnosti strávil vo väzbe už viac ako dva roky.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie