fbpx

Testovali sme červenú papriku. Obľúbená značka horkastú konkurenciu doslova prevalcovala

Zdroj: Peter Wetzler

Na istream.sk nájdete každý mesiac recenziu vybraného slovenského výrobku. Testujeme kvalitné výrobky, ktoré majú čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie zloženie. Ako prvú sme testovali slovenskú bryndzu, tentoraz slovenskú červenú papriku. Hodnotili sme jej vôňu, farbu, chuť aj cenu. 

Sušená sladká červená paprika nechýba azda v žiadnej slovenskej domácnosti. Ide o koreninu, ktorá sa používa do polievok, gulášov, segedínu aj na praženicu.

Zdroj: autor

Červená paprika sa predáva v rôznych verziách, najčastejšie ako sladká alebo pikantná. V ostatných rokoch sa na našom trhu objavuje aj údená verzia, ktorú som v tomto teste vynechal. Otestoval som štyri rôzne druhy paprík, tri od slovenského výrobcu a jednu v bio kvalite od výrobcu z Poľska. Jednotlivé papriky boli balené rôzne, v skle či hygienickom papierovom obale.

Na všetkých obaloch sa nachádzali povinné údaje: názov výrobku, hmotnosť, informácie o výrobcovi či dátum minimálnej trvanlivosti. Na dvoch obaloch boli aj doplňujúce a nepovinné informácie o pôvode papriky. Tie vo všeobecnosti nie sú zhodné s čiarovým kódom začínajúcim 858 či napríklad slovenskou vlajkou na obale. Škoda.

Výroba papriky

Všetko začína na poli, kde musí paprika najskôr vyrásť. Aké odrody papriky sa na pestovanie a výrobu mletej červenej papriky používajú, zákon nedefinuje, každý výrobca si tak odrodu volí sám. Výnimkou je predaj Žitavskej papriky, ktorá má presne definované, z ktorých odrôd sa môže vyrábať. Disponuje totiž Chráneným zemepisným označením.

Paprika sa zbiera v dobe najväčšej zrelosti, následne sa premýva, polí a potom niekoľko týždňov súší. Správne sušenie je mimoriadne dôležité, pretože pri ňom získava paprika svoju charakteristickú farbu a zvýrazňuje sa jej chuť.

Vysušená očistená paprika sa potom pri zvýšenej teplote zomelie a zabalí. Jedlám dodáva špecifickú chuť, vôňu a farbu.

Testovali sme štyri druhy sladkej mletej červenej papriky

Do testovania sme zahrnuli štyroch rôznych výrobcov, ktorých produkty sa dajú bežne kúpiť v obchodoch. Testovanie prebehlo naslepo, v miskách označených číslami. Ako to dopadlo?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie