fbpx

Poľskom otriasa pred voľbami škandál: Za úplatky vydávalo migrantom zrýchlené víza

Zdroj: FOTO TASR/Miroslav Košírer, Martin Baumann

Poľsko zavádza ďalšie opatrenia proti nelegálnej migrácii, plánuje prísnejšie kontrolovať vozidlá prechádzajúce cez spoločnú hranicu so Slovenskom. To však nie je jediný problém, s ktorým poľská vláda bojuje v súvislosti s cudzincami. Na krku má najnovšie škandál s vydávaním pracovných víz za úplatok. Na škandál upozornila opozičná strana Občianska platforma pred októbrovými voľbami do poľského parlamentu.

Poľsko bude na hraničných priechodoch so Slovenskom kontrolovať prichádzajúce vozidlá, vrátane mikrobusov, dodávok, áut a autobusov. Oznámil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dôvodom prísnejšej kontroly je podozrenie z prevážania nelegálnych migrantov, ktorí smerujú do Nemecka, avizoval hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

„Poľsko sa blíži k rozhodnutiu posilniť kontroly na svojej hranici so Slovenskom po hláseniach, podľa ktorých ilegálni migranti prichádzajú do Poľska z tejto krajiny,“ povedal Müller s tým, že žiada Slovensko, aby sa vyjadrilo k plánu o svojich vlastných opatreniach.

Varšava podľa Müllera uvažuje aj o posilnení kontrol na hraniciach s Nemeckom. Dodal, že k tomuto rozhodnutiu má dôjsť až po vzájomnej dohode. „Nechceme, aby ich naše rozhodnutie prekvapilo, ale nebudeme závislí od ich súhlasu, pretože hlavné je tieto trasy správne ochrániť tak, aby sa migrantom znemožnilo dostať sa na územie Poľska a Nemecka,“ ozrejmil Müller.

V reakcii na nápor nelegálnych migrantov uvažovala nad zavedením stálych kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom aj nemecká vláda, vyhlásila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Dodala, že Nemecko zvýši počet policajtov na hraniciach s východnými susedmi.

Poľsko, Nemecko aj Česko sú súčasťou Európskej únie aj schengenského priestoru. Zavedenie hraničných kontrol v schengenskej zóne je preto povolené len za výnimočných okolností.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie