fbpx

Vedátor: Súčasné hrozby? Klimatická kríza a fragmentácia spoločnosti. Ľudia trávia priveľa času na nete, žijú tak v alternatívnych realitách (2. časť)

Zdroj: instagram/vedator_sk, Unsplash/Alexander Andrews

Napísal knihu Obyčajné zázraky, začiatkom novembra vydáva jej voľné pokračovanie pod názvom Kúsky reality. Samuel Kováčik pôsobil roky v zahraničí na prestížnych inštitúciách ako teoretický fyzik. Na Slovensko sa vrátil, aby na rodnej hrude popularizoval vedu. Jeho projekt Vedátor, ktorý funguje od roku 2016, sa teší mimoriadnej popularite.

V pokračovaní rozhovoru pre istream.sk sa dočítate:

  • či ho po návrate na Slovensko čakal kultúrny šok,
  • o čom bude jeho nová kniha Kúsky reality,
  • či sme vo vesmíre sami aj to,
  • ktorá časť fyziky ho baví najviac.

 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Samuel Kováčik (@vedator_sk)

Pôsobili ste na Dublinskom inštitúte, v roku 2020 ste sa vrátili na Slovensko. Čakal vás tu kultúrny šok?

Pre mňa osobne nebol obrovský, snáď okrem faktu, že som sa vracal v čase prebiehajúcej pandémie.

Vnímam však rozdiel mimo akademickej pôdy. Keď sa občas vrátim do Írska, mám pocit, že ľudia sú k sebe akosti príjemnejší, žičlivejší a slušnejší. Za štyri roky som nemal nepríjemnú interakciu, že by bol niekto drzý, odfrkol, vynadal mi alebo podobne. Na Slovensku sa mi to občas stane.

Založili ste projekt Vedátor, v rámci ktorého popularizujete vedu. Ktorú časť fyziky vás baví popularizovať najviac?

Ako kedy. Písať o vesmíre je niekedy až slnečne ľahké, lebo sám o sebe je tak zaujímavý a fascinujúci, že sa človek ani nemusí veľmi snažiť a dokáže napísať zaujímavý text.

Pre mňa bolo obohacujúce písať o obyčajných veciach, o Obyčajných zázrakoch. Často ide o javy, na ktoré počas štúdia nezostával čas. Dostatočne sa venovalo elektromagnetizmu, no vysvetlenie, ako fungujú blesky, neprišlo.

Azda najviac ma baví písať o hlbokých teoreticko-fyzikálnych, mierne abstraktných a možno až filozofických aspektoch fyziky. Napríklad, či je vesmír ako taký poznateľný, o limitoch, ktoré nám kladie fyzika či informatika, a tak ďalej.

Vaša ďalšia knižka Kúsky reality vyjde už začiatkom novembra. O čom bude?

Už keď som sa chystal písať prvú knihu, zvažoval som dve možnosti. Písať o fyzike obyčajných vecí alebo o fyzike podivuhodných vecí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie