fbpx

Kazy si spôsobujeme sami nesprávnou technikou. Budúca zubárka vysvetľuje, ako sa starať o zuby (rozhovor)

Zdroj: Instagram/adriryzekova, Reprofoto Instagram/adriryzekova

Adriana Ryzeková je študentkou piateho ročníka zubného lekárstva na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Na svojom Instagrame má k dnešnému dňu už vyše 30-tisíc sledovateľov, ktorým poskytuje rady ohľadom starostlivosti o chrup.

V rozhovore pre istream.sk vysvetľuje,

  • či je správne čistiť zuby po každom jedle,
  • čo by sme mali urobiť pre krásny biely úsmev aj to,
  • ako si vybrať vhodnú zubnú kefku.

Ako vznikla myšlienka šíriť tipy a triky zo zubárskeho prostredia na instagrame?

Raz si chcem otvoriť vlastnú zubnú kliniku, a tak som chcela zvýšiť povedomie o svojej budúcej práci. Zubári síce nemajú núdzu o pacientov, no chcem mať po škole ľahší štart.

Stretli ste sa už na sociálnych sieťach aj s nenávistnými komentármi?

Mám ich, ale nie veľa. Väčšinou ich nekomentujem ani nepozerám. Občas je pre mňa zvláštne, že ľudia komentujú obsah, ktorý sa im nepáči. Pokiaľ sa mi niečo nepáči, tak to nekomentujem a nepozerám.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana Ryzeková (@adriryzekova)

Odkiaľ čerpáte informácie, ktoré na internete posúvate vo videách? 

Základné informácie získavam zo školy. Zo začiatku som nevedela, čo idem točiť, len som na videu povedala základné informácie o starostlivosti o zuby, ktoré nie všetci museli vedieť. Keď som ich vyčerpala, začala som dohľadávať ďalšie informácie v rôznych vedeckých štúdiách a napríklad aj z medicínskych článkov vo voľnej databáze PubMed. Všetky informácie si overujem.

Ako často by sme mali chodiť k zubárovi a absolvovať preventívnu prehliadku či dentálnu hygienu?

Deti do 18 rokov by mali na preventívnu prehliadku chodiť minimálne dvakrát do roka, dospelí raz ročne a tehotné ženy dvakrát ročne. Dentálna hygiena je individuálna, odporúčala by som minimálne raz do roka. Závisí aj od toho, ako rýchlo sa vám tvorí zubný kameň, aké máte mikrobiálne osídlenie ústnej dutiny – baktérie, ktoré sa množia v závislosti od rôznych faktorov. Niektorí nepotrebujú chodiť tak často, iným by sa dentálna hygiena zišla aj každý tretí mesiac.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie