fbpx

Predbehli nás Rusi, Brazílčania aj Indovia. Slovenské zdravotníctvo dopadlo v porovnaní so svetom tragicky

Zdroj: Pexels/RDNE Stock project

Index zdravotnej starostlivosti predstavuje zoznam krajín s najlepšími systémami zdravotnej starostlivosti na svete. Tohtoročný rebríček vedie Taiwan, posledné miesto patrí Salvádoru. Slovensko obsadilo nelichotivú pozíciu, spoločnosť mu robia krajiny ako Mexiko či Bulharsko.

Časopis CEOWORLD zoradil systémy zdravotnej starostlivosti viac ako stovky krajín podľa faktorov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Medzi hlavné faktory začlenili zostavovatelia rebríčka kompetencie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, dostupnosť a cenu kvalitných liekov (náklady na obyvateľa), pripravenosť vlády (napríklad v podobe pokút za užívanie tabaku) a celkový index zdravotnej starostlivosti. Do úvahy brali i vedľajšie faktory ako životné prostredie, prístup k čistej vode alebo hygienu.

Tohtoročný Index zdravotnej starostlivosti „vyhral“ ostrovný štát Taiwan. Zo 110 skúmaných zdravotníckych systémov má taiwanská zdravotná starostlivosť patriť medzi najlepšie na svete. V indexe získala skóre 78,72 zo 100.

Na druhom mieste sa umiestnila ďalšia ázijská krajina, a to Južná Kórea, zatiaľ čo striebornú priečku obsadila Austrália. V top 10 sa objavili aj krajiny ako Kanada, Švédsko, Írsko, Holandsko, Nemecko, Nórsko a Izrael.

Slovenský zdravotnícky systém obsadil 43. miesto so skóre 41,99, Maďarsko obsadilo 44. miesto a Poľsko až 59. Kvalitu slovenského zdravotníctva podľa indexu prekonali aj zdravotnícke systémy v Rusku, Brazílii či Indii.

Z krajín V4 obišla najlepšie Česká republika so skóre 52,25 a 18. priečkou.

Opačný koniec rebríčka najhorších zdravotníckych systémov na svete obsadili krajiny ako Salvádor, Honduras a Nepál.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie