fbpx

Chcú zelené reformy a rovnoprávnosť pre všetkých. Progresívne Slovensko sa o víťazstvo vo voľbách pobije so Smerom

Zdroj: Facebook/Progresívne Slovensko, Koláž: istream.sk

Napriek tomu, že je Progresívne Slovensko relatívne mladou stranou, počas svojho pôsobenia prešlo viacerými zmenami. Ambície hnutia sa však nezmenili – spájanie odborníkov a pokrok v myslení oslovuje pred voľbami čoraz viac voličov. V prieskumoch sa PS doťahuje na Smer-SD a všetko nasvedčuje tomu, že boj o víťaza volieb zvedú práve tieto dve strany.

Od občianskeho združenia po politické hnutie

Progresívne Slovensko pôvodne založil Ivan Štefunko v roku 2016 ako občianske združenie a think-tank zoskupujúci odborníkov. Cieľom združenia bolo posunúť Slovensko dopredu a spojiť podobne zmýšľajúcich progresívnych ľudí. Už vtedy sa počítalo s tým, že v budúcnosti sa think-tank pretransformuje na politické hnutie.

Ako politickú stranu zaregistrovali PS na ministerstve vnútra 27. novembra 2017.

Časté zmeny vo vedení

Od založenia strany sa v kresle predsedu vystriedali už štyri osoby. Zakladateľ Ivan Štefunko bol prvý, ktorý túto pozíciu zaujal. Ako vyštudovaný politológ sa angažoval v hnutí Mladá demokratická ľavica, ktoré sa neskôr zlúčilo s SDĽ (Strana demokratickej ľavice).

V rozhovore z roku pre denník SME Štefunko povedal: „Ľavica je pre mňa základná platforma pre ozajstnú slobodu a demokraciu. Len človek, ktorý je skutočne nezávislý, môže byť slobodný a nebude utláčaný.“

Stredovo-liberálny politický projekt tak vzišiel pôvodne z myšlienok ľavičiara.

Podnikateľ Michal Truban sa pripojil k Štefunkovmu projektu ešte v začiatkoch, pred voľbami 2020 ho vystriedal v pozícii predsedu. „Toto zvolenie je najväčšia výzva v mojom živote, ale nebojím sa, že by som v nej neuspel,“ povedal Truban po svojom zvolení na sneme.

V roku 2019 uzatvorilo hnutie strategickú spoluprácu so stranou SPOLU (dnes Demokrati), v parlamentných voľbách strany kandidovali ako koalícia. Na vstup do parlamentu tak potrebovali dosiahnuť na minimálne 7 %.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie