fbpx

Pred 50 rokmi sme možno našli na Marse život. A omylom sme ho zabili

Zdroj: Pexels/SpaceX,RDNE Stock project

Mars, známy aj ako červená planéta, ľudstvo odjakživa fascinoval. Kvôli tenkej atmosféra, extrémnym teplotám a vysokému žiareniu panuje na Marse kruté a nehostinné prostredie. Vedcov aj bežných ľudí trápi otázka, či na tejto planéte môže existovať život.

Profesor astrobiológie Dirk Schulze-Makuch z Technickej univerzity v Berlíne prišiel naposledy s veľmi kontroverzným tvrdením. Podľa neho život na Marse bol objavený už pred 50 rokmi, ale bol neúmyselne zničený.

V polovici roku 1970 spustila NASA program Viking. Išlo o úspešnú misiu, ktorá ľudstvu priniesla prvé zábery z povrchu červenej planéty. Jedným z cieľov misie bolo taktiež nájsť náznaky života na Marse, a to prostredníctvom biologickej analýzy pôdy. Výsledky týchto analýz boli však v tom čase veľmi mätúce.

V rámci jedného z experimentov bola do vzoriek pôdy z Marsu pridávaná voda. Tento úkon označil Schulze za chybu. Myslí si, že voda mohla zabiť všetky prítomné mikroorganizmy.

V čase misie Viking vedci nerozumeli prostrediu na Marse, a keďže Zem je vodná planéta, domnievali sa, že pridaním vody odhalia život v extrémne suchom marťanskom prostredí.

Schulze uvádza ako príklad mikróby žijúce v púšti Atacama v Čile, ktoré jestvujú medzi soľnými kameňmi v extrémne suchom prostredí, ale pre prežitie dokážu vytiahnuť vodu z miernej vlhkosti vo vzduchu. Nepotrebujú dážď, iba určité percento vlhkosti v ovzduší. Čo by sa stalo, keby sme na tieto mikróby vyliali vodu? Keďže sú prispôsobené veľmi suchému prostrediu, utopili by sme ich.

„Je to, akoby mimozemšťania našli človeka umierajúceho na mori a rozhodli by sa ho zachrániť tým, že by ho hodili do stredu oceána. To by tiež nefungovalo,“ dodal Schulze.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie