fbpx

Koloidné striebro: Placebo či famózny všeliek? Vieme, v čom pomôže a prečo by ste ho nemali užívať dlhodobo

Na snímke koloidné striebro. Zdroj: Freepik/prostooleh,Pexels/KoolShooters

V poslednej dobe je čoraz častejšie diskutovaným pojmom koloidné striebro. Príčinou môže byť jeho prítomnosť v mnohých farmaceutických, ale aj kozmetických výrobkoch. Jeho účinky niektorí ľudia odsudzujú, iní na neho nedajú dopustiť. Má však naozaj takú silu ako sa hovorí, alebo ide iba o novodobý hit preslávený dobrým marketingom?

Koloidné striebro je roztok nanočastíc striebra, obsiahnutých v destilovanej vode. V strednej Európe sa vyskytuje prevažne v prípravkoch určených na vonkajšie použitie. Nachádza sa v rôznych krémoch, respektíve v produktoch určených na kozmetické účely.

Vo všeobecnosti ide o univerzálnu látku s preukázanými antiseptickými, antibiotickými a antivirotickými účinkami. Najvyužívanejšie je pri kožných problémoch, alergiách, infekciách či zápaloch.

Niektorí odborníci však tvrdia, že ide o obyčajný placebo efekt a jeho liečivé účinky nie sú skutočné. Kde je pravda?

Malý zázrak alebo efektívny marketing?

Webový portál akcniceny.cz uvádza, že striebro je známe už od staroveku. Vďaka jeho antibakteriálnym účinkom bolo využívané napríklad na dezinfekciu vody či liečbu, predovšetkým, infekčných chorôb. Vďaka týmto vlastnostiam sa podľa niektorých informácií odporúča aj jeho preventívne užívanie.

Laboratórne výskumy dokázali, že striebro mimoriadne účinne pôsobí proti určitým patogénnym mikroorganizmom, akými môžu byť kvasinky či baktérie. V prípade vírusov sa účinnosť koloidného striebra nepreukázala. Avšak ľudské telo nie je laboratórium. Je omnoho zložitejšie a komplexnejšie, a tak ešte žiadna klinická štúdia nepotvrdila ani nevyvrátila údajné účinky pri vnútornom užívaní. Na druhej strane sa prípadná toxicita pri vnútornom užívaní striebra doposiaľ nepotvrdila.

Vzhľadom na neprekázateľné účinky a možné zdravotné komplikácie bol v celej Európskej únii prijatý zákaz na vnútorné užívanie koloidného striebra.

Americká agentúra pre potraviny a lieky FDA v roku 1999 usúdila, že koloidné striebro a jeho formy spracovania nie sú bezpečným prípravkom, a tak bolo jeho využívanie v Spojených štátoch zakázané. Postupne sa však znovu zlegalizovalo, a to ako doplnok stravy.

Možné vedľajšie účinky dlhodobého užívania

Ľudia, ktorí užívajú koloidné striebro, nemusia pociťovať žiadne vedľajšie účinky. Obavy s komplikáciami sú na mieste najmä pri dlhodobom užívaní. Práve táto pravidelnosť užívania dopomáha k hromadeniu častíc striebra, ktoré sa následne ukladajú do orgánov, tkanív, prevažne však do kože.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie