fbpx

Prečo necítime svoj vlastný zápach tak dobre, ako cítime zápach iných ľudí?

Zdroj: Freepik/wayhomestudio

Cestovali ste niekedy verejnou dopravou po návšteve posilňovne, alebo ste nervózne sedeli na rande a zaujímalo vás, či váš telesný pach cítia ľudia okolo vás? Často sa totiž stáva, že osoby sediace v autobuse cítia pach iného človeka, ktorý pravdepodobne na zástavku bežal, ale svoj vlastný pach necítia. Ako je to možné? Čím to je, že zápach iných vnímame oveľa intenzívnejšie?

Náš nos je úžasný orgán schopný rozpoznať tisíce rôznych vôní. Každá vôňa je tvorená z molekúl, ktoré sa šíria vzduchom a viažu sa na receptory v našom nosovom epiteli. Keď sa tieto molekuly spájajú s receptormi, vytvárajú elektrické signály, ktoré sa potom prenášajú do mozgu, kde sú interpretované ako konkrétna vôňa. Ľudský nos má až 400 rôznych pachových receptorov. Sme schopní rozoznať až desať typov pachov a viac ako jeden trilión vôní.

Zdroj: Freepik

Nos je veľmi dobre prispôsobený na detekciu nových vôní. Keď sa dlhodobo vystavujeme určitému zápachu, naše vnímanie tohto pachu sa postupne znižuje. Ide o druh adaptácie, ktorá je dôležitá pre ľudskú schopnosť rozpoznávať nové a zmenené vône v prostredí. Toto je práve ten dôvod, prečo nevnímame svoj vlastný zápach tak intenzívne, ako vnímame zápachy iných osôb. Napríklad, ak použije toaletu váš člen rodiny, prípadne spolubývajúci, kúpeľňa vám zrazu oveľa viac zapácha, ako keď záchod použijete vy sami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie