fbpx

Vedcom sa podarilo vypestovať ľudské obličky. V prasati

Zdroj: Freepik/DCStudio,DejaVu Designs

Vedcom z Inštitútu biomedicíny a zdravia v čínskom Guangzhou sa toto leto podaril úspech, ktorý nás posunie o krok bližšie k pestovaniu orgánov na transplantáciu. Po prvýkrát vypestovali ľudské obličky v prasati, ktoré v sebe majú nielen prasacie, ale aj ľudské bunky.

,,Trvalo nám to 5 rokov,” vyjadril sa vedúci tímu Miguel Esteban.

Podľa CNN  tento objav prináša nové možnosti v oblasti transplantácií a mohol by vyriešiť problém s nedostatkom orgánov na transplantáciu. Cieľom výskumu je využiť túto technológiu na výrobu orgánov z buniek konkrétnych pacientov, ošípané vo výskume slúžia ako inkubátory.

Výskum prebiehal tak, že sa najskôr upravili gény prasaťa, tak aby mu chýbali dva gény nevyhnutné pre tvorbu obličiek. Ďalším krokom bola úprava ľudských buniek, aby zvládli prežiť v novom prostredí. Tieto ľudské bunky sa následne vložili do prasacieho embrya, ktorým umelo oplodnili prasnicu.

Vypestované obličky obsahujú aj prasacie bunky, avšak ľudské bunky prevažujú, tvoria až 60 %. Vytvoriť 100 %-né ľudské obličky, by podľa Estebana vyžadovalo ďalšie genetické manipulácie prasacieho embrya.

V budúcnosti by chceli takto vypestovať celé ľudské orgány, ktoré by mohli byť použité na transplantáciu. Tím tiež pracuje aj na vytvorení iných ľudských orgánov v prasacích emryách, napríklad aj na srdci či pankrease.

Text: Alena Fülöpová

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie