fbpx

Kim Čong-un dostal v Rusku do daru kamikadze drony aj nepriestrelnú vestu. S Putinom dohadovali dodávky zbraní

Zdroj: FOTO TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Rusko, aby sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom. Podľa viacerých médií líder pricestoval kvôli možnej dohode o dodávkach zbraní, čo vyvolalo znepokojenie Južnej Kórey a západných štátov.

Kim Čong-un dorazil do Vladivostoku obrneným súkromným vlakom, stretol sa tu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kimova prvá návšteva Ruska za uplynulé štyri roky a zároveň jeho prvá cesta do zahraničia od vypuknutia pandémie covid-19 jasne poukazuje na to, že pre Severnú Kóreu (KĽDR) je vzťah s Ruskom strategický a prioritou. Obaja izolovaní lídri sa snažia posilniť vojenskú spoluprácu, a preto zrejme diskutovali aj o dohode o dodávkach zbraní.

Spojené štáty americké varovali, že tieto dohody by mohli viesť k tomu, že Moskva použije poskytnuté zbrane vo vojne na Ukrajine. USA vyhlásili, že podniknú rázne kroky vrátane sankcií, ak bude Severná Kórea súhlasiť s dodávaním munície a zbraní Rusku. Hovorca amerického ministerstva obrany Matthew Miller povedal, že akýkoľvek prevoz zbraní zo Severnej Kórey do Ruska bude porušením mnohých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Analytici predpokladajú, že KĽDR zrejme potrebám Ruska vyhovie. Moskva výmenou za dodávku zbraní pravdepodobne poskytne Pchjongjangu špičkové technológie súvisiace s výzbrojou, napríklad technológie potrebné pre špionážne satelity a pre ponorky na jadrový pohon, informuje TASR.

Ak sa lídri dohodnú na posilnení vojenskej spolupráce, teda aj na námorných cvičeniach spolu s Čínou, bude to predstavovať veľký bezpečnostný problém na Kórejskom polostrove aj mimo neho, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Yonhap.

Kim Čong-un v Rusku

Vodca Kim Čong-un sa tiež stretol s gubernátorom Prímorského kraja Olegom Kožemjakom a ruským ministrom životného prostredia Alexandrom Kozlovom, píše Sky News. Cieľom diskusie bolo spustenie ich spoločného projektu, ktorý sa týka cestovného ruchu, poľnohospodárstva a výstavby za účelom bližšieho kontaktu medzi oboma krajinami.

Gubernátor daroval vodvoci KĽDR päť kamikadze dronov, jeden prieskumný dron, nepriestrelnú vestu a špeciálny odev, ktorí nedokážu detegovať termokamery.

Kim Čong-un absolvoval aj stretnutie s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom, ktorý ho sprevádzal po Vladivostoku. Počas návštevy si prezrel ruské strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane, hypersonické strely, vojnové lode, ako aj baletné predstavenie, informujú ruské médiá.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie