Včely sú kľúčové nielen pre zachovanie ekosystémov, ale aj pre samotnú existenciu ľudstva. Je preto veľmi dôležité hľadať spôsoby, ako zamedziť ich úhynu. Najnovšie vedci prišli s nečakaným riešením.
Až tri štvrtiny potravinárskych plodín do určitej miery závisia od opeľovačov a tými najvýznamnejšími opeľovačmi sú práve včely. Je teda dôležité zamýšľať sa, ako ich ochrániť pred úhynom spôsobeným pesticídmi.
Ako uvádza Martin Hojsík na svojom blogu, ekonomická hodnota práce včiel bola celosvetovo vyčíslená na 265 miliárd eur ročne. Teda skoro trikrát viac ako HDP celého Slovenska. Ak by sme opeľovanie plodín nechali výlučne na vietor, výsledkom by bola iba sedmina úrody oproti normálnemu stavu, keď opeľujú včely. Nehovoriac o tom, že určité rastliny bez včiel jednoducho plodiť nedokážu.
Najnovšie výskumy prišli s tým, že ak sa zlepší trávenie včiel, výrazne sa tým predĺži ich život. Dĺžka života jednej včely sa pohybuje v rozmedzí od ôsmich týždňov do piatich rokov, záleží tiež od typu včely. „Črevná mikroflóra je pre ochranu včiel pred patogénmi dôležitá,“ zdôrazňuje Amélie Cabirol, ktorá sa venuje zdraviu včiel na Univerzite v Lausanne vo Švajčiarsku. Pozoruhodným zistením celého výskumu je, že v čreve včiel prebýva iba deväť bakteriálnych druhov.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)