fbpx

Jazdite so zatvorenými oknami a nepúšťajte klimatizáciu. Šesť tipov, ako znížite spotrebu aj o 20 %

Zdroj: FREEPIK

Auto je v dnešnej dobe už potreba, nie luxus. V časoch finančnej krízy sa ľudia prirodzene pozerajú na spôsoby, ako ušetriť peniaze. Ceny pohonných hmôt neustále rastú a mnohí vodiči hľadajú spôsoby, ako znížiť ich spotrebu. Keďže je potrebné do auta neustále investovať, prinášame tipy, ako do neho nevrážať až toľko. Trikov, ako minúť na pumpe menej peňazí, je mnoho, niektoré z nich môžu znížiť spotrebu až o 20 %.

Zdroj: FREEPIK

Utiahnite uzáver palivovej nádrže

Jedným z hlavných dôvodov, prečo majú niektorí šoféri tak vysokú spotrebu, je, že v ich nádržiach nie je toľko paliva, ako by očakávali. Nedávny prieskum odhalil, že za jeden rok sa stratí vyše 550 miliónov litrov paliva v dôsledku vyparovania, ku ktorému dochádza v prípade, že uzáver palivových nádrží nie je poriadne dotiahnutý.

Vyhnite sa voľnobehu

Vždy, keď je to i len trochu možné, vyhnite sa voľnobehu. Keď auto beží, ale nehýbe sa, efektivita paliva sa rovná nule, preto ak auto stojí dlhšie ako minútu, radšej motor vypnite. Spravte tak však iba v prípade, ak máte istotu, že je to bezpečné.

Použite tempomat

Ide o elektronické zariadenie vo vozidle, ktoré je možné zapnúť na udržiavanie zvolenej konštantnej rýchlosti bez použitia akcelerátora. Tempomat je vhodné používať obzvlášť na diaľnici. Vaše auto sa tak bude pohybovať konštantnou rýchlosťou. To znižuje množstvo práce, ktorú motor vykonáva, a preto je aj samotná spotreba nižšia.

Odstráňte strešné nosiče

Odstránením strešných nosičov, bicyklov, či kajakov urobíte vaše auto aerodynamickejšie. Platí, že čím je auto aerodynamickejšie, tým má lepšiu spotrebu paliva.

Ak je strešný stojan odnímateľný, odložte ho, keď ho neplánujete využívať. Zníži sa tým i hmotnosť vozidla. Aerodynamika sa značne líši v závislosti od typu auta. Stojany, ktoré vyčnievajú po stranách, vytvárajú väčší odpor. Problémom sú aj prívesy. Najlepšie je preto prenášať veci vo vnútri auta, ak to je možné. Aj tu však platí, že čím väčšiu váhu budete prenášať, tým viac paliva spotrebujte.

Ak nechávate okná počas jazdy stiahnuté, zvyšujete tým odpor vzduchu a vetru. Ak chcete znížiť spotrebu, zbavte sa akejkoľvek zbytočnej záťaže a radšej jazdite so zatvorenými oknami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie