fbpx

Nacionalisti, ktorí chcú obnoviť dodávky ruskej ropy. SNS má s kapitánom Dankom opäť šancu prekrúžkovať sa do parlamentu

Zdroj: facebook/Martina Šimkovičová, Andrej Danko, Tomáš Taraba, Slovenská národná strana, Koláž: istream.sk

Po neúspechu v parlamentných voľbách 2020 sa kapitán Danko vracia späť. V boji o voliča sa spojil s Tarabovcami, Kuffovcami aj Harabinovou Vlasťou.

Vznik pôvodnej SNS datujeme do roku 1871. Patrí medzi najstaršie politické subjekty na území Slovenska. Obnovená bola 7. marca 1990 registráciou na ministerstve vnútra. Počas svojho pôsobenia sa do parlamentu dostala celkovo 7-krát a z toho 4-krát tvorila vládnu koalíciu. Spolupracovala so stranami ako Smer, HZDS, MOST-HÍD či #SIEŤ. Súčastná Slovenská národná strana sa hlási k nacionálnej ideológie pôvodnej SNS.

V prvých rokoch pôsobenia sa na čele SNS vystriedalo viacero predsedov. V roku 1994 tento post obsadil Ján Slota, ktorý bol aj jedným zo zakladajúcich členov obnovenej SNS. Známy je najmä svojimi nacionálnymi postojmi približujúcimi sa k xenofóbií. Problémy mal aj s majetkovým priznaním, na základe ktorého nebolo jasné, z čoho hradí svoj nákladný životný štýl. V roku 1999 bol z SNS vylúčený a založil Pravú slovenskú národnú stranu (P-SNS).

Po jeho odchode sa na čelo SNS dostala Anna Malíková. Zlúčením P-SNS a SNS v roku 2003 Slota opätovne prevzal funkciu predsedu. V roku 2011 Annu Belousovú (rod. Malíkovú) kvôli korupcii vylúčili zo strany, dnes sa od strany a jej názorov dištancuje. Voľby do národnej rady 2012 nedopadli pre hnutie úspešne, a tak sa Ján Slota na najbližšom sneme už neuchádzal o pozíciu predsedu. Vo funkcii ho vystriedal Andrej Danko, ktorý mal symbolizovať novú generáciu.

Andrej Danko, kapitán

V roku 2016 sa Dankovi podarilo vrátiť SNS opäť do parlamentu. Z volieb vzišla ako štvrtá najsilnejšia strana a Danko sa stal predsedom parlamentu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie