fbpx

Tieto tri prírodné oblasti na Slovensku dostanú vyšší stupeň ochrany

Zdroj: TASR/František Iván, Unsplash/Sandro Antonietti

Tri slovenské oblasti, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000, sa konečne dočkajú zvýšenia stupňa ochrany a zonácie územia. O ktorých je reč?

Devínska Kobyla

Devínska Kobyla je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a európskej sústavy chránených území Natura 2000. Síce chráneným územím je už od roku 1964, ale až od 1. januára 2024 bude oficiálne súčasťou zoznamu prírodných rezervácií v Bratislavskom kraji.

Vláda schválením návrhu z dielne ministerstva životného prostredia mení národnú prírodnú rezerváciu na prírodnú rezerváciu a súčasne rozširuje jej výmeru na šesťnásobok, t. j. z pôvodných 101 hektárov dosiahne rozlohu 651,56 hektárov, pričom územie bude od budúceho roka rozdelené na dve zóny s označením A a B.

„Ide o ochranu prírodného komplexu najjužnejšieho výbežku Malých Karpát s mimoriadnymi botanickými, zoologickými, geologickými a paleontologickými hodnotami. V prírodnej rezervácii sa nachádza množstvo rastlín s bohatým zastúpením chránených a ohrozených druhov, preto je potrebné vymedziť presné hranice rezervácie tak, aby sme zachovali biodiverzitu, ale neobmedzili zabehnuté aktivity,“ povedala Katarína Butkovská, štátna tajomníčka ministerstva životného prostredia.

Na tomto území platil doposiaľ 4. stupeň ochrany prírody, to sa však od januára zmení. Dôvodom zvýšenia stupňa jej ochrany je zabezpečenie priaznivého stavu viacerých lesných biotopov európskeho a národného významu, zatiaľ čo zonácia docieli utlmenie ťažby dreva v tejto oblasti. Čo sa týka lovu, poľovníctvo sa zachováva iba v rozsahu potrebnom na zabezpečenie regulácie premnoženej raticovej zveri, a to predovšetkým diviakov.

Slovenský kras

Slovenský kras sa po Pieninách, Slovenskom raji a Muránskej planine stane štvrtým národným parkom s vyhlásenou zonáciou. Aj v tomto prípade nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2024.

„Slovenský kras bol vôbec prvým územím, ktoré bolo na Slovensku zaradené do siete biosférických rezervácií v rámci programu UNESCO Človek a biosféra. Lokalita zároveň predstavuje najrozsiahlejšie krasové územie planinového typu v strednej Európe a svojou prírodnou a kultúrnohistorickou rozmanitosťou jednu z najkrajších oblastí Slovenska,“ vyhlásil Milan Chrenko, minister životného prostredia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie