fbpx

Úradníkov zhnusili obrázky penisov, vagín a masturbácie. Školy ani tento rok nedostanú učebnice sexuálnej výchovy

Zdroj: FOTO TASR/Roman Hanc, Raabe

Ešte na začiatku roka 2023 sa hovorilo o tom, že prierezová téma vzťahová a sexuálna výchova sa stane povinnou. Školy mala čakať kurikulárna reforma a v školskom roku 2023/2024 sa prví žiaci mohli učiť podľa nového programu. Ministerstvo školstva však učebnicu sexuálnej výchovy neschválilo a učitelia tak nemajú pomôcku, o ktorú by sa mohli pri vyučovaní oprieť. Ako teda bude vyzerať vyučovanie vzťahovej a sexuálnej výchovy v tomto školskom roku?

Učebnica existuje, kúpite si ju však za vlastné

Napriek tomu, že k predmetu existuje učebnica Vzťahová a sexuálna výchova 2, ktorú vytvorilo združenie Intymyta, väčšina škôl ňou nedisponuje. Prečo?

Učebnica, ktorá deťom vysvetľuje, ako rozpoznať sexuálny nátlak, prečo nepozerať porno či ako budovať zdravé vzťahy, by bola veľmi užitočnou pomôckou pre učiteľov. Tí sa téme vzťahov a sexuality musia venovať v rámci iných predmetov, napriek tomu, že doposiaľ neboli v tejto problematike nijako zaškolení.

Keďže sa ministerstvo školstva rozhodlo učebnici neudeliť pečiatku, školy si ju zadovážiť môžu, ale nie za štátne peniaze. Väčšina škôl tak touto učebnicou nedisponuje ani v novom školskom roku.

Čo vadilo komisii pri schvaľovaní?

Ako informoval Denník N, na konci júna ministerstvo školstva ešte pod vedením exministra Jána Horeckého (KDH) učebnicu neschválilo. Komisii vadili obrázky penisov, vagíny či masturbácie, napriek tomu, že sa tieto témy rozoberajú v učebnici najmä z pohľadu zdravia a hygieny.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie