fbpx

Severná Kórea vypálila balistickú raketu, oznámila armáda v Soule

Na snímke ľudia pozerajú na televíznej obrazovke stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una na železničnej stanici v Soule 13. septembra 2023. Severná Kórea (KĽDR) vypálila v stredu najmenej jednu balistickú raketu, oznámila juhokórejská armáda. Stalo sa to práve počas návštevy vodcu KĽDR Kim Čong-una na návšteve Ruska, kde sa stretol s prezidentom Vladimirom Putinom. Zdroj: FOTO TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) vypálila v stredu najmenej jednu balistickú raketu, oznámila juhokórejská armáda. Stalo sa to práve počas návštevy vodcu KĽDR Kim Čong-una na návšteve Ruska, kde sa má stretnúť s prezidentom Vladimirom Putinom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Severná Kórea vypálila neidentifikovanú balistickú raketu smerom k Východnému moru,“ uviedlo vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády v Soule. Spomenuté more je tiež známe ako Japonské more.

Medzinárodné spoločenstvo má obavy, že Kim a Putin na summite zrejme uzavrú zbrojnú dohodu, ktorá pomôže Moskve vo vojne na Ukrajine. Vrchné veliteľstvo juhokórejskej armády zatiaľ neoznámilo, ako ďaleko zbraň doletela, píše agentúra AP.

Kim využíva sústreďovanie zahraničia na vojnu na Ukrajine tak, že zrýchľuje vývoj svojich zbraní – v rámci tohto procesu vypálil rôzne druhy striel od začiatku roka 2022 už vyše 100-krát.

Kim Čong-un vyhlásil, že jeho cesta „jasne ukazuje“ prioritu vzťahov s Ruskom

Kimove výroky boli zverejnené v čase, keď sa v Rusku očakávala Kimova prvá návšteva za posledné štyri roky a summit s Putinom. Obaja izolovaní lídri sa snažia posilniť vojenskú spoluprácu, a preto budú zrejme diskutovať o dohodách o dodávkach zbraní. Spojené štáty varovali, že dohody by mohli viesť k tomu, že Moskva použije poskytnuté zbrane vo vojne na Ukrajine. Washington vyhlásil, že podnikne kroky, ak Severná Kórea bude súhlasiť s poskytovaním zbraní Rusku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie