fbpx

Ak operuje žena, pacient má menej komplikácií, hovorí nová štúdia

Na snímke lekári počas operácie a pacientka. Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/stefamerpik, tonodiaz

Ženy operujú lepšie. Nejde iba o pocit, ale podľa vedcov z Kanady o holý fakt. Ak vás teda čaká operácia a máte možnosť výberu medzi lekárom a lekárkou, voľte jednoznačne ženu. Podľa nových štúdií sú ženy precíznejšie a je aj menej pravdepodobné, že sa objavia pooperačné komplikácie.

Kanadskí vedci zistili, že ženy operujú lepšie ako muži. V rozsiahlej štúdii zahŕňajúcej 1,2 milióna pacientov mali takmer o 10 % menšiu početnosť komplikácií v prípade, keď operovala žena. Štúdia sa zaoberala aj pravdepodobnosťou úmrtia. Ak chcete mať väčšiu istotu, že podstupujúci zákrok prežijete, nechajte sa radšej operovať ženou.

Zdroj: FREEPIK/peoplecreations

Ako informuje ČT24, nový výskum sa skladá z dvoch štúdií a nadväzuje na predchádzajúci, ktorý priniesol podobné zistenia. Výskumy, ktoré sa na túto tematiku vykonávali, sa zameriavali iba na výsledky pacientov do 30 dní od zákroku. Nové výskumy zohľadňovali vplyv pohlavia chirurga na zdravie pacienta 90 dní od zákroku. Jasne potvrdili, že ľudia operovaní ženou majú menej často pooperačné komplikácie a rovnako tak vyžadujú aj kratšiu starostlivosť.

Muži operujú rýchlejšie

Zatiaľ čo prvá štúdia zameraná na vplyv pohlavia na pooperačné komplikácie pochádza z Kanady, druhá je zo Švédska. Obe štúdie však ukázali rovnaké výsledky. Pooperačné následky sú u pacientov operovaných ženami menej dramatické, ako u tých, kde zákrok vykonával muž.

Muži mali ale oproti ženám určité výhody. Operovali priemerne kratšiu dobu ako ženy. Christopher Wallis, ktorý stojí za kanadskou štúdiou, tvrdí, že muži by sa mali zamyslieť nad svojím prístupom k práci.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie