Slintačka a krívačka, vysoko nákazlivé ochorenie hospodárskych zvierat, sa na Slovensku neprestáva šíriť. Aktuálne je potvrdených päť ohnísk, pričom posledné zasiahlo jednu z najväčších fariem na produkciu mlieka v obci Plavecký Štvrtok. Táto situácia spôsobila významné straty v produkcii mlieka, ktoré predstavujú približne 7 % celkového objemu slovenského mlieka. O dopadoch na trh, opatreniach farmárov a bezpečnosti potravín diskutovali v relácii Téma odborníci Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska a predseda chovateľov mliekového dobytka Alexander Pastorek.
Podľa Alexandra Pastoreka, predsedu predstavenstva Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, nákaza zasiahla predovšetkým mliekareň Euromilk vo Veľkom Mederi a Agro Tami v Nitre. „Likvidácia fariem znamená výpadok produkcie mlieka na úrovni 54 miliónov kilogramov ročne. Zatiaľ to neohrozuje zásobovanie trhu, ale ak by sa nákaza rozšírila na ďalšie farmy, mohli by sme hovoriť o vážnom probléme,“ uviedol Pastorek.
Slovensko je v produkcii mlieka sebestačné na 80 %, no aktuálna situácia môže znížiť túto sebestačnosť pod hranicu 70 %. „Ak by sme dosiahli stratu 10 % produkcie, už by sme museli vážne riešiť dodávky zo zahraničia,“ dodal.
Na farmách platia prísne opatrenia
Farmári zaviedli prísne opatrenia na prevenciu šírenia nákazy. Na farmách sú zavedené dezinfekčné brody, brány a obmedzený pohyb osôb. „Nikto okrem zamestnancov živočíšnej výroby už do priestorov, kde chováme zvieratá, nevstupuje. Dokonca sme zahájili diskusiu o možnosti izolácie zamestnancov priamo na farmách,“ vysvetlil Pastorek.
Pripravujú sa aj ubytovacie kapacity pre pracovníkov, aby mohli zostať na farmách dlhodobo v prípade zhoršenia situácie. „Ak sa nákaza rozšíri, budeme musieť pristúpiť k uzatvoreniu fariem podobne ako pred 50 rokmi,“ dodal.
Riziko nepasterizovaných výrobkov
Hygienici varujú pred konzumáciou nepasterizovaného mlieka či tepelne neupraveného mäsa, ako napríklad tatarák. Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová zdôraznila: „Výrobky, ktoré prešli tepelným spracovaním, sú bezpečné pre spotrebiteľa. Riziko spočíva najmä v domácich chovoch alebo výrobkoch bez tepelnej úpravy.“
Podľa odborných štúdií je pravdepodobnosť prenosu vírusu slintačky a krívačky na človeka veľmi nízka. Napriek tomu hygienici odporúčajú zvýšenú opatrnosť pri výbere potravín.
Medzinárodný zákaz exportu
Poľsko a Česká republika už zakázali dovoz slovenských mliečnych výrobkov vrátane pasterizovaných produktov. To môže mať negatívny dopad na slovenských výrobcov. „Je dôležité apelovať na primeranosť opatrení, aby nedošlo k eliminácii konkurencie,“ upozornila Venhartová.
Slovenskí výrobcovia sa snažia vyjednávať s vládou o možnej podpore domácich producentov v prípade dlhodobého zákazu vývozu do zahraničia.
Dopady na ceny a spotrebiteľov
Zatiaľ spotrebitelia nepociťujú nedostatok mliečnych výrobkov ani mäsa. Obchody sú zásobené aj napriek zvýšenému dopytu pred Veľkou nocou. „Máme naplánované zásoby a veľkonočná sezóna nie je ohrozená,“ ubezpečila Venhartová.
Odborníci však varujú pred impulzívnym nakupovaním do zásoby, ktoré by mohlo spôsobiť krátkodobé výpadky niektorých produktov v obchodoch. „Treba nakupovať s rozvahou a nepodliehať panike,“ dodala Venhartová.
Straty rátajú v miliónoch
Premiér Robert Fico odhadol škody spôsobené nákazou na desiatky miliónov eur. Farmy musia likvidovať nielen zvieratá, ale aj krmivo či podstielku. Obnova chovu bude trvať minimálne dva roky. „Je to komplexný problém – od strát zvierat po znehodnotenie krmiva a náklady na dezinfekciu. Farmári budú potrebovať podporu zo strany štátu,“ uzatvára Pastorek.
Situácia okolo slintačky a krívačky zostáva vážna, no odborníci uisťujú verejnosť, že zatiaľ nie je dôvod na paniku. Spotrebitelia by mali nakupovať s rozvahou a dodržiavať odporúčania hygienikov pri výbere potravín.
Sledujte reláciu Téma aj na našom YouTube