fbpx

Máte úver či pôžičku? Pozor, tieto banky od septembra spoplatňujú predčasné splatenie

Zdroj: freepik/Drazen Zigic,xb100

Služby bánk sa každoročne zdražujú, preto aj v tomto roku je možné očakávať zmeny v ich cenníkoch. Zvyčajne sa sadzby menia v poplatkoch za vedenie účtu alebo za služby s ním spojené. Tentokrát niektoré banky upravujú poplatky spojené s hypotékami a pôžičkami. Týka sa to aj vašej banky?

Slovenské banky od septembra menia obchodné podmienky a spoplatňujú predčasné splatenie úverov. Tento trend sa prejavuje v celej Európskej únii. Poplatok za predčasné splatenie úveru sa v súčasnosti môže vyšplhať až do výšky 3 % z celkovej sumy pôžičky.

Mimoriadne splátky majú svoje pravidlá

Úver je možné mimoriadne splatiť kedykoľvek počas roka, informuje SLPS. Treba však rátať s určitými podmienkami, ktoré môžu zahŕňať vysoké poplatky. Najideálnejšie je vložiť mimoriadnu splátku v období konca fixácie hypotéky, kedy poplatok zo zákona neplatíte. Rovnako je vhodné predčasné splatenie mesiac pred výročím podpisu úverovej zmluvy, a to až do výšky 20 % z dlžnej sumy.

Zmení sa zákon o hypotékach?

Poslanec Šeliga chce predložiť návrh, ktorý hovorí o predčasnom platení úveru bez poplatku každý mesiac. Bezplatné predčasné splatenie by malo byť v prípade, ak splátky nepresiahnu 30 % istiny za rok. Spomínaný návrh má upravovať ustanovenie, ktoré umožňuje klientom raz ročne splatiť úver do 20 % istiny v čase pred výročím podpisu zmluvy. „Z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb rozhodných pre výšku úrokov v úveroch na bývanie je potrebné prijať legislatívne úpravy, ktoré poskytnú spotrebiteľovi vyššiu mieru flexibility pri splácaní úverov na bývanie,“ vysvetľuje Šeliga. Návrh získal v parlamente širokú podporu.

Zrýchlené splácanie úveru skutočne znižuje celkovú sumu, ktorú klient za úver zaplatí. Finančné domy však varujú, že takýto krok môže viesť k zvýšeniu cien úverov. „Dôsledkom tohto návrhu môže byť zvýšenie úrokovej sadzby pre všetkých klientov, nielen pre tých, ktorí možnosť predčasného splatenia využijú,“ upozorňuje Slovenská banková asociácia pre denník Pravda.

Ktoré konkrétne banky upravili možnosti predčasného splatenia úveru či pôžičky?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie