fbpx

Budúcnosť stavebného priemyslu: 3D tlačené domy sú nádejou pre udržateľnosť

Na snímke náhľady 3D tlačených domov. Zdroj: facebook/ICON

Kríza v oblasti bývania sa v súvislosti s nárastom celosvetovej populácie prehlbuje. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, vplyv klimatických zmien, divoká inflácia či spochybňovanie tradičných stavebných metód nútia priemysel implementovať nové technológie. Jednou z nich je aj 3D tlač betónu. Rýchla, lacnejšia a ekologickejšia alternatíva výstavby môže v blízkej budúcnosti oživiť nielen stavebný priemysel, ale aj značne zlepšiť dostupnosť bývania (nielen) v Európe.

Situácia v stavebníctve sa bude zhoršovať. Podľa odhadov UN-Habitat budú do roku 2030 približne 3 miliardy ľudí potrebovať primerané a cenovo dostupné bývanie. Tento dopyt sa dá uspokojiť jedine výstavbou nových objektov. Ako situáciu riešiť?

3D tlač v trvalo udržateľnom bývaní

V súčasnosti sa 3D tlač využíva bežne v zdravotníctve či výrobnom priemysle, postupne si však nachádza svoje miesto aj v stavebníctve, informuje Greenerideal.

Medzi najväčšie výhody betónovej 3D tlače patria dostupnosť a udržateľnosť, výslednému produktu tiež dodáva atypický a nadčasový tvar.

Technológia sa zabývala hlavne v Spojených štátoch, kde okrem iných sídli aj startup ICON so sídlom v texaskom Austine. Firma verí, že 3D tlač môže znížiť celkové náklady na projekt až o 30 %. Svoj prvý tlačený 3D dom predstavil ICON ešte v roku 2018, „výstavbu“ celého objektu zvládla firma za menej ako 24 hodín a s cenovkou menej ako 4 000 eur.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ICON (@icon3dtech)

Komunita postavená novou technológiou

V Kalifornii postavili technológiou 3D tlače (mimochodom, s takmer nulovou spotrebou energie) celú štvrť. V porovnaní s tradičnými stavebnými postupmi vyprodukovala stavba až 10-krát menej odpadu.

Projekt bol navrhnutý tak, aby mal minimálny dopad na životné prostredie. Všetku energiu tak kalifornská novostavba čerpá zo slnečných kolektorov.

„Nemôžeme byť viac nadšení z tejto prelomovej spolupráce a z toho, že sme súčasťou vytvorenia prvej svetovej komunity domov s takmer nulovou spotrebou, poháňanou čistou energiou a vytlačenou na 3D tlačiarni,“ povedal pre Euronews Alexey Dubov, spoluzakladateľ Mighty Buildings, firmy, ktorá za výstavbou štvrte stojí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie