Príbeh ženy, ktorá prežila potopu troch lodí. Za celý život sa nenaučila plávať

Zdroj: wikimedia/Harland & Wolff/Boylo

Zdravotná sestra Violet Constance Jessop sa preslávila tým, že prežila stroskotanie troch lodí – Titanicu, Britannicu a Olympicu. Takmer ju zabili veľké lodné vrtule a aby sa zachránila, musela vyskočiť z člna a ťažko si poranila hlavu.

Narodila sa 2. októbra 1887 v Argentíne do veľkej rodiny, bola najstaršou z deviatich detí.

Po otcovej smrti jej matka zabezpečila náročnú prácu stewardky pre britskú lodnú spoločnosť HM Royal Mail Line. Pracovala v prvej triede, kde ustielala postele, pripravovala raňajky či upratovala kajuty. Violet život na mori fascinoval.

Neverila, že sa Titanic potopí

Violet najskôr slúžila na lodi Olympic, najväčšom civilnom plavidle svojho času. Tá sa roku 1910 zrazila s britskou vojnovou loďou HMS Hawke a hoci boli obe lode ťažko poškodené, ani jedna sa nepotopila.

O dva roky neskôr bola Violet súčasťou posádky slávneho Titanicu. Jeho príbeh azda netreba pripomínať, loď narazila do ľadovca v Atlantiku a do pár hodín sa potopila.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa women in the past (@womeninthepast)

Po zrážke s ľadovcom Violet cestujúcim pomáhala s obliekaním záchranných viest. Neustále ich upokojovala, že ide o preventívne opatrenie. Sama spočiatku úplne nechápala, aká katastrofa sa blíži. „Samozrejme, že sa Titanic nemohol potopiť!“ píše vo svojich memoároch.

„Bol dokonalý, nový… Cestujúci sa pokojne prechádzali. Stála som s ostatnými stewardkami a sledovala som, ako sa ženy držali svojich manželov predtým, ako ich posadili do člnov s deťmi. Po nejakom čase nám lodný dôstojník prikázal najprv nastúpiť do člna, aby ukázal niektorým ženám, že je to bezpečné,“ spomína Violet vo svojich memoároch. Osem hodín sa plavili v člne, keď nakoniec nastúpili do záchrannej lode RMS Carpathia.

Stala sa tak jednou zo 705 preživších, ktorí s hrôzou sledovali, ako sa Titanic potápa.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie