fbpx

Otužovacia sezóna sa blíži. Ako a prečo začať? 

Zdroj: TASR/ Dano Veselský, Radovan Stoklasa

Zdravý životný štýl už nie je ani zďaleka “len” o vyváženej strave či pravidelnom pohybe. Veľkým fenoménom posledných rokov sa stalo otužovanie. Záver leta je obdobím, ktoré je stvorené na prvé otužilecké skusy. 

Vonkajšia teplota pomaly klesá a ruka v ruke s ňou aj teplota vodných hladín a vodných tokov. Kým milovníci vysokých teplôt postupne opúšťajú rekreačné strediská, do vody sa s veľkým nadšením vrhajú otužilci. 

Dôvody bývajú rôzne. Jedným z najhlavnejších sú rozhodne zdravotné benefity. Otužovanie posilňuje srdcovo-cievny systém, zvyšuje elasticitu ciev, zlepšuje regeneráciu a okrem iného pomáha aj po psychickej stránke

Ďalšou výhodou je sociálny aspekt. Aktívni otužilci medzi sebou vytvárajú komunity a vznikajú tak nové priateľstvá. Pravidelné prekonávanie sa a mentálny boj o zotrvanie v nekomforte sú zároveň skvelým nástrojom pre budovanie pevnej vôle. 

Otužovanie je teda omnoho viac ako len bezbrehé plávanie či tzv. kačičkovanie v studenej vode. Teplota vody s odchádzajúcim letom v jazerách a riekach začína postupne klesať, čo je označované za ideálne obdobie pre otužilcov začiatočníkov. 

Na studenú vodu si tak môžu postupne zvykať a s pribúdajúcim časom sa z teploty zhruba 15 až 18° môžu dostať až pod desať stupňov, čo je považované za bod zmeny, kde sa z rekreačného otužilca (10° a viac) stáva športový otužilec (teplota vody pod 9°). 

Začať (nie) je jednoduché 

Ak sa pohrávate s myšlienkou otužovania, začať môžete kedykoľvek. 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie