fbpx

„Barbie botox“ pobláznil TikTok aj ženy. Za krajší krk a ramená platia tisíce, efekt je minimálny

Zdroj: Pexels/Leeloo Thefirst/Тарапата Анна

Ošiaľ okolo úspešného filmu Barbie nadobudol nový rozmer v podobe tzv. „Barbie botoxu“, ktorý ovládol svet krásy. Táto estetická procedúra zaujala ženy natoľko, že sú ochotné buchnúť si po peňaženke, len aby sa aspoň trošku podobali „dokonalej“ bábike. Samotný zákrok však obnáša niekoľko rizík a nevýhod.  

,,Barbie botox“ sa nepovažuje za čisto kozmetický zákrok. V skutočnosti ide o procedúru, ktorá bola pôvodne známa pod názvom ,,TrapTox“, informuje E! News. Procedúra bola pôvodne navrhnutá na liečebné účely a jej cieľom je uvoľniť preťažené trapézové svaly, ktoré môžu spôsobovať migrény a kŕče, píše CNN. Väčšina žien však v súčasnosti po zákroku siaha preto, aby si opticky predĺžili krk a „vytvarovali“ ramená.

,,Keď sa botox vpichne do svalu, preruší sa nervové spojenie. Časom to vedie k oslabeniu a paralýze svalu, ktorý sa nepriamo zmenšuje,“  povedala pre CNN Parisha Acharya, vedúca doktorka na londýnskej estetickej klinike Waterhouse Young. Približne po mesiaci od aplikácie injekcií tak horná časť tela žien naoko nadobúda siluetu plastovej bábiky Barbie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa WELT (@welt)

Lekárka upozorňuje, že ak sa zákrok nevykoná správne alebo sa použije nesprávna dávka neurotoxínu, môže to viesť k zbytočným komplikáciám. Podľa CNN môže v tomto prípade ,,Barbie botox“ sval úplne paralyzovať či oslabiť okolité svaly. ,,Zákrok môže uškodiť najmä oblasti okolo krku a negatívne ovplyvniť schopnosť vzpriamene držať hlavu,“ dodáva odborníčka.

Procedúru by mali vykonávať iba kvalifikovaní ľudia

,,Barbie botox“ je na TikToku veľmi populárny a čoraz viac žiadaný, obzvlášť mladšími generáciami. Ošiaľ na internete rozpútala 32-ročná Američanka Isabelle Lux, ktorá si chcela kvôli blížiacej sa svadbe „zoštíhliť“ ramená. Svoju skúsenosť zdokumentovala a publikovala na sociálnej sieti. Ako informuje E! News, videá označené hashtagom #barbiebotox si už získali takmer 7 miliónov zobrazení.

Je nevyhnutné podotknúť, že ženy by tento zákrok mali absolvovať iba pod dohľadom odborníkov. ,,K lekárskemu zákroku by sme mali pristupovať ako k lekárskemu zákroku. Estetická medicína nie je v Spojenom kráľovstve regulovaná, čo je veľký problém. Aplikovať botulotoxínové injekcie tak môže každý, napríklad kozmetička, ale aj kaderníčka bez adekvátneho lekárskeho vzdelania a znalostí anatómie, zdôraznila svoje obavy doktorka Acharya.

Ceny za ,,Barbie Botox“ sa hýbu od stoviek až po niekoľko tisíc dolárov, závisí to od miesta a kvality liečby, ktorá zvyčajne zahŕňa 6 až 10 injekcií do ramena, píše USA Today. ,,Za takéto jemné zmeny je to veľa peňazí,“  tvrdí Danilo Del Campo, dermatológ z Chicaga.

Podľa slov anesteziologičky Dr. Randy Jaafar by ľudia mali robiť to, čo ich napĺňa a prináša im radosť. Pre E! News však podotkla, že ,,Barbie efekt je nedosiahnuteľný štandard“. Jej slová potvrdzuje aj Forbes, ktorý informuje, že účinky tejto procedúry sú viditeľné iba po dobu šiestich mesiacov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie