Ako prvá na svete podstúpila operáciu zmeny pohlavia. Lili Elbe bola v ženských šatách šťastná

Zdroj: Wikipedia/ Unknown author/The Royal Library/Denmark

Úspešný dánsky maliar Einar Wegener žil v časoch, kedy sa takmer vôbec nerozprávalo o trans ľuďoch, sotva sa objavil pojem homosexualita. Potajomky sa prezliekal do šiat svojej ženy, neskôr podstúpil prelomový zákrok a až do svojej smrti žil ako žena menom Lili Elbe.

Študoval na Kráľovskej dánskej akadémii výtvarných umení umenie. Na škole spoznal Gerdu Gottliebovú, zamilovali sa a neskôr sa aj zosobášili. Einar maľoval krajiny, Gerda sa špecializovala na portréty a bola aj ilustrátorkou. Preslávila sa maľbami štýlovo oblečených krásnych žien, ale aj erotickými ilustráciami pre knihy Giacoma Casanovu.

Manželka ho podporovala

Prelom v Einarovom živote nastal, keď ho jeho žena požiadala, aby si obliekol dámske šaty a zapózoval jej ako modelka. Gerda muža obliekla do svojich šiat, namaľovala a poznamenala: „Budeme ťa volať Lili.“

A tak sa zrodila Lili Elbe.

Zážitok prebudil v Einarovi pocity, ktoré dovtedy nepoznal. Začal Gerde kradnúť šaty a potajomky sa do nich prezliekal. Nasledujúce roky sa už Einar necítil komfortne vo svojom mužskom tele.

Mal pocit, že je na jednej strane mužom, ktorý miluje svoju ženu a na druhej strane je aj Lili, bezstarostnou ženou, ktorej jediným prianím bolo porodiť dieťa. „Nemôžem poprieť, nech to znie akokoľvek zvláštne, že som nebola v tomto prestrojení šťastná,“ napísala Lili vo svojej autobiografii. „Páčil sa mi pocit mäkkého ženského oblečenia. Od prvého momentu som sa v nich cítila príjemne.“

Gerda manžela povzbudila, aby sa začal obliekať ako žena aj do spoločnosti. Všetkým ho predstavila ako Lili, Einerovu sestru z mesta, ktorá taktiež maľovala.

Manželia neskôr odcestovali do Paríža. Lili sa tu cítila slobodne, mohla chodiť kamkoľvek. Stále však nemala rada svoje telo, ktoré nebolo ženské. Aj keď nosila dámske oblečenie, jej šťastie pomaly vyprchalo a upadla do hlbokej depresie.

Prvá na svete

Lili trpela depresiami takmer šesť rokov, uvažovala aj o samovražde. Napokon jej pomohol nemecký lekár Magnus Hirschfeld, ktorý transsexualizmus študoval. V tom čase išlo o úplne nový pojem, ktorý pocity Lili Elbe presne opisoval.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie