fbpx

Ako myslieť kriticky? Pomôže týchto sedem overených techník

Zdroj: Pexels/Taryn Elliott/olia danilevich

Rozvíjanie schopností kritického myslenia je nevyhnutné, aby ste vedeli robiť efektívne rozhodnutia. Kritické myslenie je rovnako dôležité pri posudzovaní argumentov, analyzovaní situácií a riešení problémov. Práve vďaka nemu budete schopní skúmať dôkazy, hodnotiť rôzne uhly pohľadu a dospieť tak k logickému záveru. Nejde o prirodzenú schopnosť, možno ju však zlepšovať praxou a sebareflexiou.

Ako sme už načrtli, kritické myslenie nie je žiadna vlastnosť, ide o schopnosť používať rozum na analýzu myšlienok a využívať tak svoj skutočný potenciál.

Zdokonaľovanie schopnosti kritického myslenia môže otvoriť celé spektrum intelektuálnej zvedavosti. Dospieť k takémuto bodu si však vyžaduje kombináciu ťažkej práce, motivácie a odvahy pozrieť sa na seba aj z tej menej príjemnej stránky.

1. Veľa čítajte

Čítanie vo všeobecnosti veľmi prospieva. Rozširuje slovnú zásobu a vo väčšine prípadov zlepšuje gramatiku. Avšak rýchle a efektívne čítanie je dvojnásobným prínosom, pretože vám umožňuje absorbovať viac informácií za kratší čas.

Ľudia, ktorí čítajú a učia sa rýchlejšie, dokážu lepšie spracovať a kriticky premýšľať o zložitých informáciách. Majú tiež lepšiu pracovnú pamäť a predpoklady nevyhnutné na riešenie zložitejších problémov, opisuje skillsyouneed.com.

2. Spochybňujte svoje domnienky

K riešeniu problémov často pristupujeme len z vlastnej perspektívy. Pri rozhodovaní ale veľmi pomáha pokúsiť sa premýšľať z pohľadu niekoho iného. Iná osoba vie často poskytnúť jasnejší obraz o celkovej situácii.

Povedzme, že potrebujete vyriešiť nejaký problém v práci. Zamyslite sa nad tým, ako by problém vyriešil váš najlepší priateľ alebo partner či súrodenec. Následne sa zamyslite, ako by problém riešil váš šéf.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie