fbpx

Odborníci radia, prečo by ste (ne)mali spať nahý: Čo všetko môže spôsobiť obyčajné pyžamo?

Zdroj: Pexels/cottonbro studio/Tima Miroshnichenko

Počas letných mesiacov a horúcich dní väčšina ľudí odhodí bokom perinu a hrubé pyžamo vymení za tielko a krátke nohavice, prípadne spodnú bielizeň. Naopak, v zime sa oblečenie vrství kvôli vnútornému pokoju a pocitu, že sa tým úspešne vyhneme chrípke či nádche. Mnohí však netušia, že najlepším riešením, bez ohľadu na ročné obdobie, je spať v úplnej nahote.

Psychologička Katherine Hallová, ktorá sa špecializuje na spánok a liečbu nespavosti, zdôrazňuje, že „spať nahý má určité výhody, pričom najväčšou z nich je fakt, že takéto spanie zlepšuje krvný obeh.“

Krvný obeh pomáha krvi a kyslíku plynulo prúdiť telom. Zabezpečuje tak správne fungovanie každého orgánu, zvlášť srdca a svalov. Počas spánku je však krvný obeh človeka intenzívnejší, čo znamená, že akékoľvek pyžamá, nočné košele či ponožky môžu pôsobiť tesne na kožu a obmedzovať tak prietok krvi.

Spať bez oblečenia je vskutku prospešné pre zdravie oboch pohlaví: „U mužov môže zvýšiť plodnosť a u žien znížiť šance na rôzne infekcie spôsobené nepohodlnou spodnou bielizňou,“ dodáva Hallová pre dennník The Sun. Podľa jej slov môže spánok bez akéhokoľvek oblečenia taktiež ukončiť boj so sezónnou afektívnou poruchou (SAD), ktorá sa vyznačuje nepriaznivou zmenou nálad a depresiou.

Klinický psychológ Travis Bradberry pre Forbes prezradil, že iba 8 % ľudí spí bez pyžama. Väčšina z nás totiž nie je dostatočne informovaná o benefitoch, ktoré so sebou prináša spánok „naostro“.

Napríklad pomáha regulovať telesnú teplotu, ktorá je v prípade choroby vždy vyššia. Na tento fakt poukázali aj vedci z Amsterdamskej univerzity, ktorí zistili, že teplota pokožky ovplyvňuje kvalitu a hĺbku spánku, od ktorých sa následne odvíja i počet prebudení v noci.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie