fbpx

Influencerka konzumovala len ovocie, zomrela na podvýživu. Je frutariánstvo nebezpečné?

Zdroj: facebook/Ivet Seget

V dnešnej dobe je tak trochu „in“ experimentovať v stravovaní. Dôkazom toho sú vegáni, vegetariáni, flexitariáni, frutariáni a mnoho iných. Každá diéta má svoje pre aj proti, ale pozor, nie každá je tak prospešná, ako sa zdá. Odstrašujúcim príkladom je ruská influencerka Zhanna Samsonová, ktorú frutariánstvo doslova zabilo.

Ovocie je plné prirodzených vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie. Ich konzumácia má pre náš organizmus nesporné výhody, no viete si predstaviť, že budete konzumovať výlučne ovocie? Alternatívny spôsob stravovania zvaný frutariánstvo naberá na popularite aj na Slovensku. Dokáže nahradiť plnohodnotnú stravu a upevniť zdravie alebo ide o nebezpečnú diétu?

Nevyvážená strava

Ako opisuje dietologička Kate Patton, frutariánska diéta je jednou z najviac reštriktívnych diét. Podľa nej nie je odporúčaná ani podporovaná lekármi a nesie so sebou viacero rizík. Medzi najväčšie patrí riziko podvýživy, pretože jedálniček pozostávajúci výlučne zo zeleniny a ovocia nie je súčasťou vyváženého stravovacieho plánu.

„Ovocie je cukrík prírody – zdravá pochúťka, ktorá uspokojí vašu chuť na sladké. Ale aj matka príroda by neodporúčala taký veľký podiel ovocia v strave. Odborníci sa zhodujú, že zbavenie sa tukov a bielkovín z iných skupín potravín môže viesť k nerovnováhe živín,“ uvádza dietologička Chrissy Carroll pre Verywellfit.

Ide o formu ľahkého stravovania, ktoré výrazne napomáha v detoxikácii tela aj úbytku váhy. Mnoho ľudí sa domnieva, že frutariánstvo znižuje riziko vzniku ochorení srdca, cukrovky, rakoviny a obezity. Ľudia na tejto diéte nemávajú zápchu a nepociťujú nadmernú únavu.

Faktom je, že frutariánstvo je šetrné k prírode a pomáha znižovať skleníkové plyny. Existuje nespočetné množstvo výhod, pre ktoré by si ľudia mohli povedať, že táto strava je ideálna a prospešná.

Treba si však uvedomiť, že ide o drastickú zmenu stravovacích návykov. Zo začiatku sa naozaj môžu dostaviť lepšie zdravotné výsledky, problémy však môže tento typ stravovania priniesť v dlhodobom horizonte.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie