fbpx

Dovolenka v Chorvátsku zdražela, no na konci sezóny vás môže vyjsť lacnejšie. Na čom ešte možno ušetriť?

Ilustračné foto. Zdroj: UNSPLASH/Matthias Mullie, Beren Sutton-Cleaver

Obľúbenou a rokmi vyhľadávanou dovolenkovou destináciou je jednoznačne Chorvátsko. Každoročne sem cestujú tisíce Slovákov, a tento rok to nebude inak. Ak aj vy patríte medzi dovolenkárov, ktorí sem majú namierené, mali by ste spozornieť. Táto krajina išla s cenami nahor. 

Tak ako Slovensko, inflácia neobišla ani Chorvátsko. Apartmány, kempy či hotely zdraželi v priemere o 10 percent, uvádza Azet.sk

Zmena situácie po zavedení eura

Ako informuje Pavel Urban pre Sita.sk, po zavedení eura sa v Chorvátsku spustila vlna protestov. Mnohí domáci mali dojem, že práve euro je príčinou neprimeraného zdražovania. Ak sa však pozrieme na zdražovanie aj v ostatných krajinách Európy, dôjdeme k záveru, že zdražovanie tu priebeha vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu kontinuálne. 

Oproti minulým rokom turisti určite pocítia vyššie ceny, hlavne v reštauráciách a iných stravovacích zariadeniach. Je potrebné brať do úvahy aj fakt, že sa ceny líšia aj v závislosti od lokality, kde sa reštaurácie nachádzajú. 

Je pochopiteľné, že sumy v reštauráciách v blízkosti mora či v centre mesta budú vyššie. Ak však plánujete niečo ušetriť a nevojdete hneď do prvej reštaurácie, na ktorú natrafíte, po dlhšom hľadaní sa môžete najesť aj o 30 % lacnejšie. Potvrdzuje to aj Startitup.sk. 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa CROATIA (@croatia)

Ceny potravín v Chorvátsku 

Aj v Chorvátsku zdraželi mnohé základné potraviny. Napríklad cena chleba sa pohybuje v rozmedzí od 1 do 3 eur, v závislosti od druhu a kvality pečiva. Balenie desiatich vajec vychádza v priemere na 3 eurá a kilo jabĺk približne 1 – 1,5 eura. 

V zásade sú však ceny potravín veľmi porovnateľné s tými slovenskými. Taktiež treba brať do úvahy, že môžu byť odlišné kvôli rôznym akciám či lokálnym cenám, ktoré si určujú samotní výrobcovia a predajcovia.

Že sa výdavky na potraviny oproti tým slovenským až tak nelíšia, potvrdzuje aj krátky pohľad na cenotvorbu nadnárodných reťazcov. Napríklad kilogram mletého mäsa v obchodnom reťazci Lidl na Slovensku vychádza na 5,5 eur, zatiaľ čo v Chorvátsku 6,2 eur. 

Kaviarne a pohostinstvá

Výraznejší nárast cien očakávajte v službách a pohostinstve. Ako sme už vyššie uviedli, hlavným faktorom, ktorý ich určuje, je poloha. Vo vyhľadávaných destináciách ako Dubrovník či Split si priplatíte o desiatky percent oproti menej známym destináciám. 

Ak si sadnete do priemernej kaviarne a objednáte si kávu s mliekom, zaplatíte okolo 1,5 eura. Ak si to isté objednáte v exotickejšej lokalite ako napríklad Split Riva, zaplatíte 2 eurá a viac. Dubrovník a jeho hlavná ulica Stradun je najexkluzívnejšou lokalitou v celom Chorvátsku, preto cena 3 a viac eur za kávu je skôr pravidlom, ako výnimkou. 

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Food Croatia (@food.croatia)

Pivo v priemernom bare vychádza od 2,5 do 4 eur, za pizzu zaplatíte od 7 do 15 eur. Za grilovanú rybu dáte 20 a viac eur v takmer každom podniku, ušetriť môžete nákupom morských plodov napríklad na miestnych trhoch alebo v supermarketoch.

Ak cestujete autom, nezabúdajte zaplatiť parkovné

Pri parkovaní platí, že ceny vo veľkej miere závisia od zvolenej destinácie. V tých obľúbených sú pochopiteľne vyššie. Za parkovanie v Makarskej počas letnej sezóny zaplatíte za hodinu okolo 3 eur. Dostupnejšie parkovanie má napríklad Split. Môže za to hlavne fakt, že väčšina turistov prichádza do tejto destinácie buď lietadlom, alebo autobusom. Preto sa sumy za parkovanie pohybujú na úrovni asi 1,20 eura za hodinu.

Ubytovanie ako najvyššia položka celej dovolenky

Najbežnejšou formou ubytovania v Chorvátsku sú súkromné apartmány. Ich ceny závisia od veľkosti, sezóny, destinácie a blízkosti mora. Ako informujú Topky.sk, sumy za ubytovanie sa odtrhli z reťaze. V Splite vychádza ubytovanie mimo letnej sezóny (máj – október) aj menej ako 50 eur za izbu a za noc. Počas hlavnej sezóny (júl – august) sa však cena môže vyšplhať až na dvojnásobok. 

Samostatnou kategóriou je ubytovanie počas festivalu Ultra Europe, ktorý sa koná každoročne začiatkom júla. V tejto dobe sú výdavky na ubytovanie priam astronomické. 

Ak teda hľadáte dostupné ubytovanie, siahnite po destináciách a miestach mimo hlavného prúdu. Druhou možnosťou je vybrať sa na dovolenku inokedy počas roka, nie počas hlavnej letnej sezóny. 

Do Chorvátska sa každoročne sťahuje množstvo turistov zo všetkých kútov sveta, pretože je to jedna z najobľúbenejších destinácií na Jadrane. 

Koniec leta sa blíži a väčšina sezóny je takmer za nami. Najideálnejší čas na dovolenku môže byť práve teraz. 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie