fbpx

Puding z krvi, dusené potkany, syr so živými larvami. Toto sú najväčšie nechutnosti, aké kedy ľudia jedávali

Na snímke netradičné jedlá. Zdroj: facebook/Patricia Marie St Andre/Pexels/Life Of Pix

Lokálna gastronómia núka vskutku unikátne zážitky, z tých nasledujúcich sa vám možno obráti žalúdok. V Ázii bežne jedia varené potkany, v Mexiku zas kaviár z hmyzu. Viete si predstaviť, že by ste niečo také dali do úst?

Hnilý syr so živými larvami

Známy aj ako najnebezpečnejší na svete, „zhnitý syr“ casu marzu so živými larvami obľubujú Sardínčania. Svoje charakteristické črty získava vďaka práci muchy syrorodky drobnej, ktorá do syra nakladie vajíčka. Stovky lariev syr následne požierajú celé 2 týždne, počas ktorých produkujú enzýmy podporujúce jeho fermentáciu.

Výroba a predaj casu marzu je prakticky zakázaná takmer v každej krajine na svete, budete mať problém zohnať ho aj na Sardínii. Pokiaľ na jeho konzumáciu nie ste zvyknutý, môžete dostať alergickú reakciu.

Zdroj: facebook/The Straits Times

Potkany na sto spôsobov

Pochutnávajú si na nich najmä obyvatelia juhovýchodnej Ázie. Vedeli ste, že pri rieke Mekong je mäso z hlodavcov dokonca drahšie ako kuracie mäso? Ako informuje National Geographic, ročne sa tu predáva až 3 600 ton živých potkanov.

Predstava obrýzania potkaních kostí neznie veľmi lákavo, vedzte však, že v Ázii konzumujú iba dva druhy potkanov, ktoré sú aj úradmi odobrené ako jedlé a chovajú sa v špecializovaných farmách. Ide o približne polkilového potkana z ryžového poľa a potkana bandikuta, ktorý môže vážiť až 2 kilogramy. Po celom svete ľudia konzumujú približne 90 druhov hlodavcov, najbežnejšie v Ázii, Afrike, ale aj v Južnej Amerike.

Mäso zo zvieraťa sa pripravuje na x spôsobov. Gurmáni, ktorí už potkana ochutnali, jeho mäso prirovnávajú k chuti králika. Potkanieho mäsa sa nemusíte teoreticky báť, akurát si dajte pozor, kde ho vyskúšate. Potkany sú známym prenášačom chorôb, uistite sa preto, aby bolo mäso dôkladne tepelne spracované.

Zdroj: wikimedia/Hector Garcia

Prasačí puding

Taliansky puding sanguinaccio dolce je vyrobený z prasacej krvi, mlieka, cukru a čokolády. V Neapole sa stal symbolom karnevalov, počas ktorých ho miestni jedávali spoločne s chiacchiere, prúžkami vyprážaného cesta posypaného práškovým cukrom.

Od roku 1992 je v Taliansku predaj pudingu s prasacou krvou zakázaný, existuje však množstvo krajín, kde možno nejakú krvavú špecialitu ochutnať. Napríklad vo Švédsku vyrábajú krvavé palacinky, v Rusku zase predávajú čokoládové tyčinky s kravskou krvou zvanú hematogén. Šéfkuchár Garret Fleming vytvoril čokoládový zmrzlinový pohár vyrobený z prasacej krvi, pri výrobe ktorého sa inšpiroval práve talianskym dezertom.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Le torte di Anna (@nonsololetortedianna)

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie