fbpx

Chystáte sa do hôr s bábätkom? Poctivo sa pripravte a na toto si dávajte pozor

Zdroj: Pexels/Josh Willink/Freepik/ prostooleh

Ak vám do rodiny pribudol novorodenec, ešte to nemusí znamenať, že sa musíte vzdať všetkých záľub. Výnimkou nie je ani turistika, do náročnejšieho terénu môžete pokojne vyraziť aj s nemluvňaťom. Nezabúdajte ale, že v tomto prípade platia v horách iné pravidlá.

Dávajte si pozor na počasie

Leto je časom, kedy turistom hrozia nielen búrky, ale aj horúčavy. Uviaznuť mimo civilizácie v silnom daždi či vystaviť sa vysokým teplotám je náročné aj pre dospelého človeka, nehovoriac o deťoch. Vždy si preto skontrolujte deň pred turistikou predpoveď počasia a aj pri najmenšom náznaku zlého počasia neriskujte. Utekať pred krúpami s bábätkom za to naozaj nestojí.

Zdroj: Pexels/Nick Kwan

Vydajte sa na cestu v správny čas

Keď už hovoríme o počasí, každý ostrieľaný turista vie, že túru je najlepšie stihnúť v doobedných hodinách. Vyhnete sa vďaka tomu najväčším horúčavám a je dosť možné, že aj búrkam.

Otázkou pre čerstvých rodičov však je, ako zosúladiť čas túry s režimom bábätka? Mali by ste si prechádzku naplánovať na doobedie, kedy vaša ratolesť v nosiči neobsedí? Alebo na poobedný spánok, kedy vás môže zastihnúť zlé počasie? Každý si dieťa pozná najlepšie, preto čas výletu prispôsobte svojim potrebám. Nejeden rodič však povie, že príroda dokáže upokojiť aj toho najnezbednejšieho drobca. Veď komu by sa nepáčil výhľad na hory z chrbta rodiča?

Zdroj: Pexels/Tatiana Syrikova

Vyberte si vhodnú trasu

Ak ešte len zaúčate váš čerstvý rodinný prírastok do tajov turistiky, nemali by ste na to ísť zhurta. Zo začiatku si zvoľte kratšie výlety, z ktorých sa v prípade zlého počasia alebo mrzutej nálady vášho bábätka dokážete čo najrýchlejšie vrátiť.

Zohľadnite aj stúpanie či náročnosť terénu. Niektoré turistické chodníky zvládnete prejsť iba s nosičom, na iné vám postačí terénny kočík, vďaka ktorému budete mať vy aj vaša ratolesť viac pohodlia.

Ak neviete, kam na výlet s bäbátkom, pozrite si našich 6 tipov na nenáročnú turistiku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie