fbpx

9 tipov, ako zabaviť deti cez prázdniny aj bez peňazí

FOTO UNSPLASH/Jed Villejo, Travelking

Možno vám rodinný rozpočet nedovoľuje zobrať deti k moru či poslať ich do tábora. Existuje veľa iných možností, ako s nimi prežiť nezabudnuteľné leto. Zoberte im z rúk telefóny, vypnite televízor a vydajte sa s nami za dobrodružstvom ukrytým v každodenných maličkostiach.

Vyberte sa do prírody

Prírodu nájdete na Slovensku na skok z každého mesta a vstup do nej je úplne zadarmo, či už bývate pod lesom alebo pri lúke. Spoznávajte stopy zvierat v lese, naučte deti, ako vyzerajú listy lesných jahôd, zaspomínajte si na chytanie lúčnych koníkov v detstve alebo si vyrobte veniec z púpav. A nezabudnite si pribaliť vrece na odpadky.

Zoberte na prechádzku útulkáčov

Zdá sa vám prechádzka bez chlpatého kamaráta smutná, no nemôžete mať vlastného psíka? Zoznamujte deti so starostlivosťou o zvieratko postupne a začnite venčením psov z útulku. V každom slovenskom útulku sa potešia vašej pomoci a deti si nájdu štvornohého prázdninového kamoša, z ktorého sa možno stane aj stály člen rodiny.

FOTO UNSPLASH/Margarita Kosior

Vymeňte aquaparky za potoky a jazerá

Nemusíte sa tlačiť v preplnených slovenských aquaparkoch ani si robiť starosti s astronomickými cenami za vstupné. Naše jazerá sú zadarmo a voda v nich je každoročne monitorovaná Úradom verejného zdravotníctva SR. Stačí si len vybrať. 

Nemáte v blízkosti jazero alebo nepatríte k milovníkom plávania? Skvelé letné osvieženie nájdete aj v najbližšom lesnom potôčiku. Navyše si v ňom deti môžu stavať priehrady, púšťať loďky či do zunovania hádzať „žabky“. Na rozdiel od kúpalísk, k potoku nie je zakázané zobrať aj psíka (napríklad aj toho z útulku).

Dobývajte slovenské hrady, zámky a zrúcaniny

Nie náhodou je naše malé Slovensko považované za krajinu hradov a zámkov, keďže sa pýši ich najvyšším číslom na obyvateľa. Spoznávajte dejiny a zoberte deti na výlet do minulosti. Dobrou správou je, že vstupné býva symbolické a na zrúcaniny sa zvyčajne dostanete zadarmo alebo za dobrovoľný príspevok. Užite si strhujúce výhľady z okien zrúcanín, hradné slávnosti či remeselné trhy, ktorých v lete býva neúrekom.

FOTO Slovakia.travel

Cestujte vlakmi a autobusmi

Nie každá slovenská domácnosť si môže dovoliť výlety autom a mnohí sú dnes odkázaní na verejnú dopravu. Čo sa však dospelákovi zdá ako zlá nočná mora, je pre deti splnený sen. Spomeňte si, aké dobrodružstvo pre vás bolo prvýkrát v živote nastúpiť do autobusu alebo cestovať na výlet vlakom. Urobte z cesty cieľ, nech už vycestujete kamkoľvek

Užite si festivaly vo vašom meste

Leto je časom festivalov, koncertov, divadelných predstavení, slávností aj trhov pod holým nebom. Využite možnosť spoznávať kultúru zadarmo a zistite, či sa niečo nechystá aj vo vašom meste. Nezabudnite, že v lete sa striktný režim dodržiavať nemusí, privrite oči a dovoľte deťom vytancovať sa do sýtosti aj po večierke.

Spoznávajte svet cez pohľadnice

Ak vaše deti snívajú o diaľkach a spoznávaní iných kultúr, no nemôžete si dovoliť cestovať do zahraničia, vyberte sa s nimi do sveta prostredníctvom písania listov a pohľadníc. Nevedia, komu by napísali? Vďaka medzinárodnému projektu postcrossing si môžu vybrať parťáka na dopisovanie zo všetkých kútov sveta. Každý týždeň si nájdu v schránke pohľadnice s fotkami miest a prírody nielen z Európy, ale aj z Ameriky, Afriky, Ázie či Austrálie.

Aké výhody dá deťom dopisovanie so zahraničnými kamarátmi? Spoznajú lepšie geografiu a naučia sa nielen správne viesť korešpondenciu, ale zdokonalia sa aj v cudzích jazykoch. Okrem toho spoznajú ďalšie kultúry a zistia, že ľudia sú všade rovnakí, dobrí a priateľskí.

Neobchádzajte knižnicu ani v lete

Či už vás čaká upršaný deň doma alebo slnečný deň pri vode na deke, leto je vždy ideálnym časom na dobrú knihu. Nezabúdajte viesť deti k literatúre ani počas prázdnin a choďte im príkladom. Vďaka knižniciam môžete za jeden ročný poplatok prečítať toľko kníh, koľko zvládnete.

A nielen to. V knižniciach na deti vďaka kreatívnym pracovníkom čakajú rôzne letné aktivity, denné tábory a prázdninové čitateľské výzvy. Ak takú vo vašom meste nemáte, pridajte sa napríklad ku knižnej výzve významného slovenského spisovateľa Daniela Heviera

Nezabudnite sa zastaviť na zmrzlinu

Nech už sa na vašich letných potulkách vyberiete kamkoľvek, nezabudnite cestou zájsť na zmrzlinu. Tak, ako bola neodmysliteľnou súčasťou nášho detstva, budú na chvíle s kornútkom v ruke a vo vašej blízkosti spomínať s láskou aj vaše deti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie