fbpx

Zabudnite na sporenie a zmeňte taktiku. Začnite dlhodobo investovať

FOTO UNSPLASH/Mufid Majnun, Willfried Wende

Žijeme neľahkú dobu. Inflácia v poslednom období dosahuje rekordné čísla. Len v apríli tohto roku bola na Slovensku podľa Štatistického úradu na úrovni 13,8 %. Vysokú infláciu sme pozorovali takmer v každom segmente a čelili sme enormnému zdražovaniu. Ako sa v týchto turbulentných časoch zaistiť do budúcnosti?

Sporiace účty sú doplnkom k bežným účtom, poskytuje ich takmer každá banka. Ich princíp spočíva v tom, že klient zapožičia svoje peniaze banke a tá s nimi následne ďalej pracuje. Spravidla s nimi ide na investičný trh. Výhodou sporiacich účtov môže byť, že úspory sú chránené Fondom na ochranu vkladov. Aké sú ich nevýhody?

Risk, ktorý sa nevypláca 

Ako uvádza Morningstar, ak si peniaze nechávate na sporiacom účte, prichádzate o ne. Sporiace účty negenerujú aktívny zisk. Ak by ponúkali zhodnotenie 3 % ročne, pri inflácii 13 % prichádzate de facto o 10 %, ktoré by sa z dlhodobého hľadiska mohli zhodnotiť. 

Vysoká inflácia vyniesla nahor aj úroky sporiacich účtov, v súčasnosti niektoré banky garantujú zhodnotenie aj 6 %. V období pred covidom boli výnosy na sporiacich účtoch okolo 0 %, pri vtedajšej inflácii 2 % ste na sporiacich účtoch až tak ako dnes neprerábali. 

Oveľa efektívnejšie než držať peniaze na sporiacom účte je kapitál investovať na miestach, kde má potenciál rásť. Najideálnejšie rýchlejšie než inflácia. 

FOTO UNSPLASH/Konstantin Evdokimov

Je dnes ideálny čas na investovanie?

S určitosťou presne nevieme povedať, čo budúcnosť prinesie. Napriek tomu sa môžeme pozrieť, akým smerom sa akciový trh vyvíja, vďaka čomu vieme vyvodiť určité závery. 

Podľa The Times je vo všeobecnosti najlepšie akcie nakupovať v čase, keď sú akciové trhy podhodnotené. Takto viete nakúpiť akcie za lacno a keď stúpnu, zaujímavo ich zhodnotiť. Je to účinná, ale pomerne riskantná stratégia. Človek sa musí pre dosiahnutie čo najväčšieho zisku v akciách vyznať, aby vedel, kedy nakupovať a kedy predávať. 

Ak s investovaním ešte len začínate, je dobré obrátiť sa na rôznych sprievodcov. Ide o internetové tooly a nástroje, ktoré ľudí učia, čo a ako. Okrem iného ponúkajú mnohé spoločnosti vzdelávanie vo forme seminárov a odborných článkov. 

Ako uvádza Jason Hollands pre Inews, takáto činnosť by nemala byť vnímaná ako spôsob rýchleho zbohatnutia. Má byť prostriedkom budovania dlhodobého zisku. Ceny akcií v krátkodobých intervaloch môžu veľmi kolísať, ich účinok sa však časom pre trpezlivého človeka vyrovná.

Investovanie má zmysel, ak sa smeruje do dlhodobých aktív. Či už sú to spomínané akcie, dlhopisy, prípadne nehnuteľnosti. Ako uvádza spoluzakladateľ Fondee Jan Hlavsa pre DVTV, ľudia majú často tendenciu skočiť do vecí po hlave. Je to volatilnejšie a rizikovejšie, avšak niekomu to vyjde a inému zase nie. 

FOTO UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya

Pri investovaní sa to prejavuje tým, že človek nakúpi zopár akcií a očakáva zisk. Investovanie má však najväčší zmysel, ak sa portfólio diverzifikuje. Je preto vhodné odložiť si niečo na sporiacich účtoch pre prípad nečakaných výdavkov a zvyšok vložiť do akcií, dlhopisov, v prípade možnosti do nehnuteľností. 

Pri investovaní do nehnuteľností sú zaujímavé spoločnosti ako napríklad Fundrise a Crowdstreet, ktoré vás postavia do role developera. Umožňujú klientovi kúpiť čiastočný podiel na developerských projektoch. Ide o takzvané pasívne investovanie, pri ktorom nemusíte disponovať obrovským kapitálom. 

Jan Hlavsa radí spraviť si svoj vlastný plán. Určiť si, čo človek vlastní, aký má príjem, koľko má výdavkov. Na základe takejto jednoduchej analýzy si následne dokáže určiť, koľko peňazí je schopný mesačne vyčleniť na investovanie. 

Ako už bolo v spomenuté, sporiace účty sa oplatí mať pre prípad nečakaných výdavkov. Najideálnejšie je, mať na nich úspory vo výške dvoch až troch mesačných príjmov. Ak sa však chcete zabezpečiť do budúcnosti, vydajte sa cestou investovania.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie