fbpx

Skuhravého predtucha vyslyšaná, Železiari sú po dvoch kolách na čele tabuľky

Na snímke sprava Dominik Javorček (Žilina) a Peter Kováčik (Podbrezová) v súboji o loptu v zápase 2. kola futbalovej Niké ligy FK Železiarne Podbrezová - MŠK Žilina v nedeľu 6. augusta 2023 v Podbrezovej. Zdroj: TASR/Daniel Stehlík

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová nemali za sebou ideálnu letnú prípravu, v ktorej sa trápili herne aj výsledkovo. Veľa inkasovali, trápili sa v koncovke. V novom ročníku Niké ligy sú zverenci trénera Romana Skuhravého na nepoznanie. Najprv fantasticky zvládli pohronské v Banskej Bystrici, kde vyhrali 4:1 a v nedeľu aj pred našimi očami zdolali v priamom súboji nepríjemnú Žilinu 2:0.

V Zelpo Aréne to nebol v prvom polčase žiadny okulahodiaci zápas. Áno, obe mužstvá hrali aktívne, dobre sa pohybovali, ale na druhej strane, hráči na oboch stranách veľa kazili. Nedoťahovali do úspešného konca začaté akcie, mnohokrát im chýbala väčšia presnosť a precíznosť. Hráči MŠK pricestovali na Horehronie po tvrdom direkte od belgického KAA Gent (2:5) a na ich prejave to bolo poznať. Síce nastúpili s viacerými zmenami v zostave.

V druhom polčase to už bol ale úplne iný zápas. Napínavý, dramatický, no z globálneho pohľadu akýsi jednostranný. Samozrejme, tréner „Šošonov“ Jaroslav Hynek poslal v 55. minúte do hry trojicu vynikajúcich futbalistov – Rusnák, Myslovič, Kaprálik, no Žilina sa hlavne v defenzíve nechala mlieť ako v mlynčeku na mäso. Žilinčania jednoducho v defenzíve nedokázali zachytávať aktívny pohyb domácich hráčov, pričom aktivitou hýril najmä Roland Galčík, bývalý hráč MŠK. Práve jemu sa podarilo aj otvoriť skóre stretnutia. Druhý gól FK Železiarne pridal Christopher Kabongo, o ktorom ešte bude reč.

Tréner Železiarov Roman Skuhravý pre klubovú stránku vyjadril potešenie z trojbodového záberu, aj keď si uvedomoval, že spolu s tímom ho čaká náročná cesta k nim.

„Z vlastných skúsenosti viem, že prvé domáce stretnutie v sezóne je pre toto mužstvo také, že chceme vyhrať, a preto bol aj ten prvý polčas taký kostrbatý. Som veľmi rád, že sme na to dokázali v druhom polčase zareagovať. Samozrejme, v prvom polčase bolo vidieť, že je na nás Žilina dobre pripravená, dobre bránila. Mali na defenzívu čas, čo sa týka využitia priestoru, výmeny, rotácie. To bola jedna z vecí, ktorú sme upravili v druhom polčase a musím povedať, že nástup do druhého polčasu, alebo 25-minútovka, ktorú sme mali možnosť vidieť, bola veľmi zaujímavá a len vďaka fantastickému výkonu brankára Ľubomíra Belka to nebolo vyšším rozdielom.“

„Beriem to s absolútnou pokorou, pretože ja Žilinu vnímam ako veľmi silné a sympatické mužstvo, so zaujímavými hráčmi. Samozrejme, po ich náročnom režime, čo bola určite naša výhoda, sme to využili. Vôbec nepochybujem o tom, že sa Žilina bude pohybovať vo vyšších priečkach tabuľky.”

2 zápasy – 6 bodov. Takýto snový štart si na Horehroní nevedeli predstaviť, napokon sa to stalo realitou. Teraz ale treba prehodiť výhybku, už v sobotu o 18:00 h pricestuje do Zelpo Arény ďalší nepríjemný celok – ViOn Zlaté Moravce, ktorý v nedeľu remizoval so Spartakom Trnava 1:1 a sú lepšie pripraveným mužstvom, ako v minulej, barážovej sezóne.

“Vďaka tomu, že aj proti Žiline tam bol hlad a vášeň, čo sú veci, o ktorých sa bavíme už od začiatku prípravy, tak to konkurenčné prostredie nenecháva nikoho chladným. Z môjho pohľadu nás teraz čaká mentálne ťažké stretnutie, pretože možno už aj hráči, fanúšikovia a možno aj celý klub očakáva, že to stretnutie zvládneme. Vďaka tomu, aké urobili vo ViOn-e zmeny, že je tam tréner Vladimír Cifranič, tak som jednoznačne na špičkách a chcem, aby sme ten zápas brali ako absolútne najťažší z tých troch, ktoré sme absolvovali. Budem spokojný s tým, keď budeme schopní ten zápas, nech sa bude vyvíjať akýmkoľvek spôsobom, 90 minút ovládať.“

„To je teraz výzva do tých dalších zápasov, pretože prídu súperi, ktorí majú obrovské skúsenosti a my na tie zápasy chceme byť nachystaní. Takže ten týždeň bude trochu iný, pretože je kratší a po zápase s ViOn-om budú mať hráči dva dni voľno, pretože s Trnavou potom hráme až v nedeľu.”

Zatiaľ sa málo píše o jednom hráčovi, ktorý však má na svojom konte už 2 strelené góly. Jeho meno je Christophe Kabongo a je to obrovský zjav na ligovej scéne. Už na jar dal počas prvého hosťovania v Podbrezovej 5 gólov, keď dokázal, že vo veľkom vápne sa vie náramne, lež gólovo orientovať. V strieľaní gólov pokračuje aj v tejto sezóne, pritom, ako zdôraznil tréner Roman Skuhravý, tento 19- ročný český futbalista nie je ešte stopercentne pripravený. Predsa dal už dva góly, ten druhý v nedeľu bol naozaj pohotový, keď si našiel loptu v šestnástke MŠK a jednoducho ju napálil k vzdialenejšej Belkovej žrdi.

“Absolútny plán bol, že aj keby dal Andy Masaryk v polčase dva góly, tak pôjde dole, to bol plán do toho zápasu. My samozrejme vieme, čo v Chrisovi máme. Musí však pochopiť jednu vec a poviem ju verejne: Chris môže byť svetový hráč, pokiaľ pochopí, že sa futbal nehrá len s loptou, ale aj bez nej. Nič menej to, že ho nasadzujeme do zápasov, nie je taktický zámer, že by sme to takto chceli hrať, ale jemu to vyhovuje v tom fyzickom rozpoložení, v ktorom aktuálne je.“

„Deficit, ktorý mal aj v príprave, tú 14-dňovú absenciu v tréningovom procese, stále to dobieha, má individuálny plán. V tejto chvíli možno bude od ViOn-u nachystaný, pretože sa tie dáta zdvíhajú, ale ešte to nie je také, aké to bolo v tej najväčšej fáze, to znamená po troch mesiacoch od jeho príchodu. Tam sa už dostal na úroveň, s ktorou sme boli veľmi spokojní.”

V Podbrezovej sú po dvoch ligových kolách spokojní, no aktuálnu situáciu nepreceňujú, stoja nohami pevne na zemi. Ukazuje sa však, že skutočnosť, že manažment FK Železiarne dokázal udržať minuloročný káder pokope, prináša svoje ovocie. Citiť v ňom konkurečný boj. V nedeľu nehral v základnej zostave spomínaný Kabongo, no proti ViOn- u ho v nej očakávame. Len na lavičke náhradníkov bol proti Žiline Samuel Ďatko, nehrali ani Patrik Blahút či Jozef Špyrka. Na svoju šancu si dokonca musí počkať stopér a kapitán Mikuláš Bakaľa, ktorý v Banskej Bystrici ešte nehral pre trest z minulej sezóny a teraz hral len v záverečných minútach. Tréner Roman Skuhravý má tak kam siahnuť. Bude Podbrezová pod jeho vedením stopercentná aj po sobote?

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie