fbpx

Trenčan Šimon Petráš: Veľkou pokorou v ústrety gólovej sezóne s reprezentačným leskom

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Hokejová extraliga čoskoro otvorí brány na svojich štadiónoch. Štart je už skutočne v dohľadne, nakoľko mužstvá postupne začínajú s prípravou na ľade. Jedným z nich je aj Dukla Trenčín, ktorá by akiste chcela dať zabudnúť na nezdar z minulej sezóny, keď sa jej nepodarilo dostať sa do play- off. 

V novom extraligovom ročníku budú mať zaiste vyššie ambície, čomu zodpovedá navýšený rozpočet klubu aj príchod viacerých zaujímavých korčuliarov. Hlavne smerom do ofenzívy.

Zásadné pre Trenčín bolo taktiež to, že sa mu podarilo udržať niektoré opory z minulej sezóny. Jednou z nich je útočník Šimon Petráš, ktorý má za sebou gólovo mimoriadne bohatý ročník, keď zaznamenal 26 gólov a 15 asistencii, čo spolu „robilo“ skvelých 41 kanadských bodov. S 27 – ročným hokejistom sme pre vás spravili rozhovor, v úvode ktorého nás zaujímalo, ako prebiehala letná príprava trenčianskeho mužstva.

„Domáci hráči mali v Trenčíne spoločnú prípravu pod vedením tímového kondičného trénera, ale ja osobne nie som z Trenčína, a tak som trénoval doma s mojim kondičným trénerom, s ktorým spolupracujem už dlhšiu dobu. Myslím si, že nám to spolu sedí a veľmi si rozumieme a vieme, na čom treba cez to leto popracovať a ako nastaviť tréningový plán šitý pre mňa. Tak myslím, že komplexne som sa zameriaval na nabratie objemu sily a kondície, ako aj to, aby som zostal zdravý a predchádzal zbytočným zraneniam z preťaženia. Myslím si, že každý hráč nášho mužstva dal do tej letnej prípravy maximum a verím, že budeme dobre pripravení na nastávajúcu extraligovú sezónu.“

Ako sme už spomenuli, v Trenčíne majú čo naprávať. Vždy ambiciózny klub mal skutočne slabšie výsledky a cez predkolo play- off sa nedostal do vyraďovacej fázy, keď stroskotal na Michalovciach.

„Minulá extraligová sezóna je už za nami a už sa sústredíme na novú sezónu, ktorá, verím že bude úspešnejšia pre celú našu organizáciu. Myslím si, že minulý extraligový ročník bol veľmi ovplyvnený tým, že sme nemali do februára vlastný štadión a zázemie, ktoré hráč potrebuje k výkonu svojej práce. Prebiehala na ňom rekonštrukcia. Takže to bol taký najväčší faktor, ktorý ovplyvnil minulú sezónu, ale aj tak som hrdý na to, ako sme to všetci spolu zvládli, aj keď to na začiatku sezóny s nami nevyzeralo ružovo. Ku koncu sezóny sme už ale viac – menej predvádzali taký hokej, aký tréneri od nás vyžadovali, takže treba v tom len pokračovať a napredovať.“

Šimonovi sezóna ale u individuálneho hľadiska vyšla – 26 strelených gólov svedčí. Opäť sa ukázalo, aký je Trenčín ideálny klub pre mladých hráčov, alebo pre reštart kariéry. Šimon totižto predtým pôsobil v druhej najvyššej hokejovej súťaži v drese Vlkov zo Žiliny a ako v jednom rozhovore povedal, už ani nedúfal, že príde preňho poriadna extraligová šanca. Prišla a Šimon sa jej chytil poriadne za pačesy. Vyžmýkal z nej, čo sa len dalo.

„Do sezóny som išiel s veľkou pokorou a rešpektom tým, že som sa vracal po dvoch rokoch strávených v Žiline v SHL. Takže som nevedel, čo od toho angažmánu čakať… Asi najviac mi pomohlo, že som dostal dôveru od trénerov a že som mal okolo seba dobrých spoluhráčov. A aj kúsok šťastíčka k tomu treba. Obdobie, keď sa mi nedarilo presadiť sa v extralige tak je už za mnou a už sa veľmi k tomu nechcem vracať. Bol som mladší a bol som v tímoch, ktoré mali len tie najvyššie ambície, takže asi to bol najväčší dôvod, prečo som sa vtedy nie príliš presadil. Je veľmi dôležité sa dobre rozhodnúť v istom období kariéry a vybrať si ten najlepší klub pre rozvoj a napredovanie.“

Podobnú kariérnu cestu by odporučil viacerým mladším hokejistom, ktorí sa úplne podľa predstáv nevedia presadiť v extralige. Aj SHL je dobrá súťaž a sú v nej kvalitné tímy, z ktorých sa dá obrazne povedané vystreliť.

„Ak sú to mladí chalani, ako som bol ja v tom čase, tak určite by som odporučil takúto cestu cez SHL. Ale ísť do tímu, ktorý má len tie najvyššie ambície, ako má stále napríklad Žilina. Tam sa vie človek posunúť a „vyhrať“, aby nabral sebavedomie a potom sa skúsiť presadiť v tej extralige. Každý má svoju cestu. Jej správnosť vždy ukáže čas.“

Šimon sa už ale zameriava na novú sezónu, v ktorej bude mať Trenčín ambície skončiť na priečkach znamenajúcich účasť v play- off. Samozrejme, ideálne by bolo, keby sa aj samotnému hráčovi darilo minimálne podobne tak, ako naposledy.

„Zatiaľ sme len týždeň na ľade, takže úplne neviem ešte zhodnotiť celý tím. Ale verím, že vytvoríme výbornú partiu v šatni a budeme aj na ľade baviť našich skvelých fanúšikov dobrým hokejom a samozrejme – víťazstvami. Ciele máme určite vyššie, ako to bolo minulý rok, takže verím, že sa nám ich podarí naplniť a zase si zahráme play – off priamo, bez predkola a budeme nepríjmeným súperom pre každý jeden tím. Osobne od sezóny nemám nejaké špeciálne očakávania. Chcem ísť do toho s pokorou a veľkou pracovitosťou. Keby sa podarilo zopakovať minulú sezónu bolo by to úžasné.“

Ak si niekto pomyslel, že Šimonovi s jeho 26 gólmi ušla reprezezentačná pozornosť – tak neušla. Po skončení sezóny sa Petráš presunul do kádra trénera Craiga Ramseyho, na prípravu pred MS v Rige. Zaujal v nej, dokonca v jednom zápase aj skóroval. Celkovo odohral 4 duely, no nateraz sa mu nepodarilo dostať sa do záverečnej nominácie. Predsa to však bola pre neho česť a spoznanie doposiaľ nepoznaného.

„Áno, myslím, že to bola pre pre mňa taká odmena po tej sezóne, akú som mal a bola to obrovská radosť a česť obliecť si dres s dvojkrížom na hrudi. Verím tomu a budem sa snažiť tak makať, aby som opäť zaujal reprezentačných trénerov a dostal sa počas sezóny do nominácie na nejaký turnaj. Tu je otázka, či má každý chalan šancu reprezentovať, ale videli sme, že v nomináciách na turnaje počas sezóny bolo dosť hráčov z našej extraligy. Takže keď hrá hokejista dobre, tak vždy je tá šanca. Ja sám som príkladom,“ zakončil náš rozhovor útočník hokejovej Dukly Trenčín Šimon Petráš.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie