fbpx

László Bénes v Hamburgu doslova žiari, strelil tretí gól v sezóne a patrí k najlepším v súťaži

Slovenský futbalista László Bénes (vľavo) z Hamburgeru SV sa teší z gólu so spoluhráčom Robertom Glatzelom počas zápasu 2. kola druhej nemeckej bundesligy proti Karlsruher SC 6. augusta 2023 v Karlsruhe. Zdroj: TASR/DPA

Svitá mu na svetlé kariérne časy. Slovenský futbalový reprezentant László Bénes v novej sezóne doslova žiari. Po úvodnom zápase, v ktorom si proti Schalke 04 Gelsenkirchen pripísal na svoje konto dva góly a asistenciu a pomohol tak HSV zdolať tohto protivníka 5:3 si svoje konto vylepšil aj v nedeľňajšom zápase na pôde Karlsruheru.

Bénes skóroval v nedeľňajšom zápase 2. kola druhej nemeckej Bundesligy a na ďalší prihral. Jeho tím Hamburg SV však neudržal svoj náskok a po presnom zásahu v nadstavenom čase so spomínaným Karlsruher SC iba remizoval 2:2. Čo je citeľná bodová strata, nakoľko SV pomýšľa na opätovný návrat do najvyššej nemeckej súťaže. Aktuálne je v tabuľke tretí zo ziskom štyroch bodov, na čele je šesťbodová Hansa Rostock o skóre pred Holsteinom Kiel.

Poďme však pekne po poriadku – Benésovi vyšla už minulá klubová sezóna, ktorú strávil v Hamburgu po svojom prestupe z Borusie Monchengladbach. Zakončil ju úctihodnou bilanciou 6 gólov a 9 asistenciií. Žiaľ, opäť sa mu, podobne ako predtým, nevyhýbali zranenia, a tak neodohral plnú porciu zápasov. Viackrát aj preto naskakoval do zápasov z lavičky náhradníkov. Čo však bolo najpodstatnejšie – Hamburgu sa nepodaril návrat do Bundesligy. Pritom v poslednom ligovom kole bol už viac ako jednou nohou v baráži – stačilo, aby v paralelne hranom zápase Mannheim nevyhral, čo sa napokon nestalo. SV tak putoval do baráže, v ktorej neuspel proti VFB Stuttgart.

Už po konci sezóny sa Benésovi ozvalo zranenie, a tak vynechal väčšiu porciu letnej prípravy s mužstvom, nebol súčasťou ani slovenského národného mužstva v júni. Až v poslednom prípravom stretnutí odohral polčas, nuž a nový ročník druhej Bundesligy začal vo veľkom štýle. Proti tradičnému celku Schalke 04 exceloval – hral výborne, pričom v druhom polčase dvakrát skóroval. Najprv bezpečne premenil pokutový kop, o pár minút na to obdržal prihrávku od útočníka Roberta Glatzela a netradične pravačkou poslal loptu do siete brankára Fahrmanna. Netradične preto, že je to ortodoxný ľavák. SV vtedy viedol priebežne 3:2, napokon vyhral 5:3, keď na posledný gól mužstva Bénes asistoval.

Vo výborných výkonoch pokračoval aj včera. Na ihrisku Karlsruheru odohral celý zápas v strede zálohy a opäť úradoval. Najprv sa presadil fantasticky prevedeným priamym kopom, aby si neskôr pripísal gólovú asistenciu. Po dvoch zápasoch tak má bilanciu 3 góly a 2 asistencie a radí sa k tomu najlepšiemu a najproduktívnejšiemu v druhej nemeckej Bundeslige.

„Po tom, čo sme nastúpili do druhého polčasu sme urobili na trávniku skvelé rozhodnutia a otočili sme zápas. Potom sme to však stratili. Jednoducho si nemôžete dovoliť z takto rozohratého zápasu získať iba bod. Je to trochu ako prehra, narážajúc na šance, ktoré sme nevyužili na to, aby sme súperovi odskočili povedzme na 3:1… Uvedomujeme si však, že je to ešte len druhý zápas sezóny a stále mám veľký potenciál,“ začal hodnotenie László Bénes a pokračoval.

„Som spokojný s gólom, ktorý som strelil z priameho kopu, pretože som ich trénoval a je vždy pekné, keď vám to potom vyjde v samotnom zápase…. Chcel som trafiť bránku a dať jednoducho gól. Mojou úlohou v mužstve je strieľať góly, aj keď máme útočníkov ako Robert Glatzel, ktorí sa radi dostávajú na koniec týchto akcií. Funguje nám to naozaj dobre,“ zakončil stále len ešte len 25- ročný futbalista.

Bénesova gólovo – asistentská produkcia a celkovo výborná forma je dobrou správou aj pre samotnú slovenskú futbalovú reprezentáciu. Tá stále hľadá nasledovníka Mareka Hamšíka, potrebuje obsadiť post tvorcu hry pod hrotom. Preto je viac ako žiadúce, aby László vo svojich výkonoch pokračoval a postupne prebral reprezentačné popruhy. Už onedlho odohráme dva ťažké kvalifikačné zápasy, primárne doma v septembri s Portugalskom to bude sviatok futbalu. Momentálne všetko nasvedčuje tomu, že to bude Bénes, kto prevezme Hamšíkovu pozíciu na ihrisku. Má na to všetky predpoklady – štýl hry, taktické myslenie, cítenie špílmachra a keď k tomu pridá produktivu z úvodu sezóny, ktorou vskutku ohúril, máme sa skutočne na čo tešiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie