fbpx

Prestup najdrahšieho obrancu v histórii je realitou

Zdroj: TASR/AP

Rekord, ktorý držal (ne)slávny Harry Maguire z Manchestru United, je prekonaný. Pokoril ho chorvársky stopér Joško Gvardiol, ktorý sa stal najdrahším obrancom v histórii.

Môže za to jeho prestup k anglickému šampiónovi Manchestru City, ktorý sa zrealizoval z RB Lipsko. Odhadovaná cena transakcie presahuje 90 miliónov eur. Ide o vskutku unikátny transfer unikátneho futbalistu.

Stopérsky drahokam

Joško Gvardiol je 21- ročný rodák zo Záhrebu. Odmalička bol veľkým talentom. Do seniorského futbalu nakukol, ako inak, v drese chorvátskeho suveréna posledných rokov Dinama Záhreb. Jeho talent a schopnosti boli obdivuhodné. Čo je však zaujímavé, Gvardiol nastupoval vtedy najprv ako ľavý obranca, až neskôr prešiel na stopérsky post. To, že hrával na kraji však podporilo jeho kreativitu, technické dannosti a v súčte želaného hráčsky intelekt.

V Záhrebe sa dlho neohrial. Chorvátsku ligu, čo ako náročnú, no prajnú pre rozvíjanie talentu prerástol. V lete 2021 zamieril do ďalšieho klubu, ktorý náramne a veľmi precízne pracuje s mladými hráčmi – do nemeckého RB Lipsko. Tu už bol jeho progres očividný. Joško pravidelne nastupoval v ťažkej Bundeslige, popritom stíhal zbierať štarty v milionárskej Lige majstrov, darilo sa mu v národnom drese.

Nečudo, že už pred rokom a hlavne po vydarených MS v Katare bol o Joška Gvardiola ohromný záujem z top klubov sveta. Iba tie si ho mohli prípadne dovoliť. Boli to práve výkony v drese „Vatreni“, ktoré otvorili tomuto stopérovi doslova dvere k stopérskej elite na svete. Hovorilo sa o jeho presune primárne do Manchestru City – už v zime. No realitou dnešných dní je, že sa tak stalo až toto prestupové okno.

Gvardiol si zrátal dva plus dva. Vedel, vnímal a cítil, že sa nemá kam ponáhľať a RB Lipsko je za každých okolností dobrou, vhodnou a prajnou adresou pre jeho kariérny vývoj. Teraz je tu však výzva menom Manchester City. Káder trénera Pepa Guardiolu je aj podľa nás najlepší na svete. Teraz doňho pribudol stopérsky drahokam. Spolu s Portugalčanom Rubénom Diasom sú schopní vytvoriť najlepší stopérsky pár na svete. To bezpochyby.

Ide o moderného obrancu, silového, no konštruktívneho. Za Lipsko odohral celkovo 87 zápasov, v ktorých zaznamenal 5 gólov a 5 asistencií. „Som veľmi vďačný klubu RB Lipsko za to, že mi umožnili prestúpiť do Manchestru City. Prežil som dva úžasné roky v Lipsku s veľkým úspechom na ihrisku, počas ktorých som si tiež našiel veľa priateľov. Môj čas v RB Lipsko mi pomohol nesmierne formovať sa a rásť, ako hráč, ale aj ako človek. Obrovská vďaka patrí aj fanúšikom za podporu, ktorú sme ako tím cítili, ale aj za to, čo som cítil osobne. Dve veľké víťazstvá v nemeckom pohári boli legendárne a navždy zostanú vo mne špeciálnou spomienkou.“

„Teraz začínam novú kariérnu výzvu v Anglicku, ale už teraz sa teším na návrat do Lipska, ideálne na zápas Ligy majstrov. Bola to neuveriteľná cesta. Ďakujem všetkým.“ Týmito slovami sa lúčil stále ešte len stopérsky „učeň“ Joško Gvardiol, ktorý má pred sebou neskutočne úspešnú kariéru. To bezpochyby. Pod trénerom Pepom Guardiolom ešte porastie – takticky, herne, postovo. To bez debaty. Manchester City v ňom získal neobrúsený diamant. Drahokam. Kúpil najdrahšieho, no potenciálne najtalentovanejšieho obrancu na svete.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie