Petra Illevoá si pečenie zamilovala vo svojich tínedžerských rokoch. V 16 rokoch jej zistili celiakiu, no ani táto diagnóza ju z kuchyne nevyhnala. Práve naopak. V Žiline otvorila dnes známu cukráreň Delightilli, ktorú sa neboja navštíviť ani ľudia citliví na lepok. Nájdete tu široký výber bezlepkových, bezlaktózových a vegánskych dobrôt.
Ako dopadli jej prvé kulinárske experimenty, čo ju motivovalo otvoriť si bezpelkovú cukráreň a aké torty sú dnes trendy?
Pečiete už od svojich 12 rokov. Ako spomínate na vaše kulinárske začiatky?
Inšpirovala ma moja babka, ktorá piekla úžasné torty. Ako deti sme sa „bili“ o jej ruže z mliečneho marcipánu. Babka bola mojím prvým vzorom. Odjakživa som mala pozitívny vzťah k pečeniu, rada som skúšala nové recepty. Svoju prvú tortu som upiekla v 12 rokoch starkej na narodeniny, ale dopadlo to katastrofou (smiech).
Pamätám si, že sa mi zrazil krém a presladila som ho. Postupne som sa zlepšovala, vypekala som čoraz viac. Keď mi diagnostikovali celiakiu, s pečením som sekla. Vtedy ma inšpirovala moja mama, ktorá mi neúnavne pripravovala bezlepkové jedlá.
V čom vás inšpirovala?
V tom čase ešte bezlepkové koláče neboli veľmi rozšírené. Mama bola tá, ktorá ma naučila nevzdávať sa. Približne tri mesiace hľadala a skúšala nové bezlepkové recepty. Upiekla fantastické vanilkové muffiny so sušenými čučoriedkami. Chutili úžasne. Vďaka nej som zmenila prístup a zo svojej nevýhody som spravila príležitosť. V tom čase bolo veľmi málo chutných bezlepkových potravín, preto som začala vymýšľať nové receptúry, testovala som ich a popri práci na lodi som si spravila rekvalifikáciu v pečení.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Aké problémy vám celiakia spôsobuje?
Mám také štádium celiakie, že by stačilo, ak by ste si vedľa môjho jedla poprášili ruky od múky a okamžite by som dostala kŕče do brucha, ktoré ma úplne paralyzujú.
Každou návštevou reštaurácie vkladáte dôveru do kuchárov, že vám pripravia bezlepkové jedlo, z ktorého vám nebude zle. Občas sa mi stalo, že to v niektorých prevádzkach nedodržali, a to aj napriek garancii bezlepkovosti v menu.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)