fbpx

6 tipov na nenáročnú turistiku s deťmi po Slovensku

FOTO Unsplash/Lukas Bato, Alberto Casetta

Leto sa prehuplo do druhej polovice, no počasie nám zatiaľ veľkú radosť nerobí. Nízke teploty sa striedajú s častými búrkami, slniečko vykukne spoza mrakov len občas a vy neviete, aké prázdninové aktivity deťom vymyslieť. Aj chladnejšie počasie však má svoje výhody. Boli ste už tohto roku v horách?

Na čo si dávať pozor pri turistike s deťmi

Možno máte doma malého turistu-začiatočníka, možno už ostrieľaného vrchára. Keď sa však vyberiete do hôr s deťmi, vždy treba mať na pamäti bezpečnosť. Či už nás počasie trápi búrkami alebo vysokými teplotami. Ako sa na turistiku pripraviť?

  • Čím skôr sa na výlet vyberiete, tým rýchlejšie budete doma. Vyhnete sa tak obedným horúčavám aj riziku búrok, ktoré sa bližšie k obedu zvyšuje. Vždy si deň pred turistikou skontrolujte predpoveď počasia.
  • Počasie v horách je vrtkavé, preto buďte pripravení a dobre sa pobaľte. Pamätajte na všetko od pokrývky hlavy, opaľovacieho krému, čistej nesladenej vody až po pršiplášť a náhradné suché oblečenie. Ak sa chystáte na túru s bábätkom v nosiči, pribaľte si piknikovú deku, na ktorej si s drobcom v cieli ponaťahujete kosti. 
  • Predtým, ako sa vydáte za dobrodružstvom, zvážte fyzické aj mentálne schopnosti vašich detí. Vyberte si vhodnú trasu, z ktorej sa môžete rýchlo vrátiť v prípade búrky aj unavených nožičiek, s ohľadom na náročnosť terénu či stúpanie.

Obľúbené turistické chodníky, ktoré zvládnete aj s deťmi

Poloniny

Začíname na východe Slovenska, kde nájdete náš najvzácnejší národný park s panenským pralesom a voľne žijúcim stádom zubrov. Poloniny, ktoré sú zapísané v zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO a rozprestierajú sa na hraniciach Slovenska, Poľska a Ukrajiny, sú známe okúzľujúcou divokou prírodou. Ponúkajú nespočetné možnosti na turistiku, vrátane niekoľkodňových hrebeňoviek.

Našťastie sa tu nájde aj menej náročný chodník pre rodiny s deťmi. Trasa Runina – Sedlo pod Ďurkovcom vás za menej ako 2 hodiny odmení nedotknutou prírodou Bukovských vrchov a krásnymi výhľadmi v cieli. Zelený chodník sa začína v obci Runina.

Vysoké Tatry

Turistické chodníky v našich veľhorách by si zaslúžili samostatný článok. Kam vyraziť, ak rozmýšľate nad turistikou s kočíkom?

Prejdite sa okolo Štrbského plesa. Zahrejte sa pred dlhšími výletmi prechádzkou, ktorá vám zaberie menej než hodinu. Chodník je dokonca po tme osvetlený.

Výstup na Rainerovu chatu zaberie minimálne dve hodiny. Začínate v Starom Smokovci, z ktorého buď vyjdete pešo na Hrebienok, alebo sa naň vyveziete zubačkou. Odtiaľ je to potom už len chvíľa cez bezbariérový prístup na Rainerovu chatu. 

Z osady Podbanské sa po asfaltovej ceste dlhej 20km dostanete s kočíkom ľahko do Tichej aj Kôprovej doliny. Vyberte si trasu, ktorá vám vyhovuje a kochajte sa výhľadom na Kriváň.

FOTO TASR/František Iván

Kvačianska dolina a vodné mlyny na Oblazoch

Medzi Oravou a Liptovom, pod vysokými skalnými masívmi, sa pred svetom ukrýajú rozprávkovo krásne mlyny Oblazy. Okrem očarujúcej prírody potešia vaše ratolesti aj farmárske zvieratká, o ktoré sa tu starajú dobrovoľníci, či pohľad na dodnes fungujúci mlyn zvnútra.

S deťmi sa sem najľahšie dostanete z obce Veľké Borové cez Kvačiansku dolinu. Prechádzka s minimálnym stúpaním vám potrvá pomalým tempom najviac hodinu.

Gaderská dolina a hrad Blatnica

Medzi vrchmi Tlstá a Ostrá sa nachádza Gaderská dolina, ktorú môžete vďaka 16-kilometrovej asfaltovej ceste prejsť s kočíkom, pešo aj na bicykli. Najkrajšia dolina turčianskej časti Veľkej Fatry je známa skalnými masívmi aj krištáľovo čistým horským potôčikom

Chodník začína v obci Blatnica, kde nájdete aj niekoľko požičovní bicyklov, kolobežiek a cyklosedačiek pre deti od jedného roka. V polovici trasy si môžete urobiť odbočku na Blatnický hrad, s bicyklom ani kočíkom sa tam však nedostanete.

FOTO TASR/Erika Ďurčová

Rozhľadňa Krahule aj stred Európy pri Kremnici

Pri potulkách stredným Slovenskom si urobte výlet do malebného banského mestečka Kremnica a okolia, kde nájdete hneď niekoľko ľahkých turistických chodníkov.

Z turistickej rozhľadne Krahulský vrch uvidíte z výšky nielen Kremnicu, ale aj štiavnické Sitno. Od kostola sv. Jána Nepomuckého na konci obce Krahule vedie nenáročný turistický chodník cez rozľahlé lúky a ihličnaté lesy, za dobrého počasia vhodný aj pre lepšie turistické kočíky. S deťmi sa dostanete na rozhľadnu za polhodinu až hodinu. 

Po návrate sa nezabudnite osviežiť žinčicou zo salašu pod kostolom. A keď sa budete vracať cez obec Kremnické Bane, urobte si zachádzku do stredu Európy.

Cyklotrasa Jurava

Ak si potrebujete odskočiť z nášho hlavného mesta len na jeden deň, cyklotrasa Jurava je ideálnou voľbou na rodinný výlet. Vďaka takmer nulovému prevýšeniu a nízkej náročnosti si výhľady na malokarpatské vinice môžete užiť aj s bábätkami v cyklovozíku, či pešo z bodu, ktorý vám vyhovuje. Táto asfaltová 49-kilometrová cyklotrasa spája Svätý Jur, Raču, Vajnory a Ivanku pri Dunaji.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie