fbpx

Ligový prierez: Stratili Slovan aj DAC, hviezdou kola hetrikový Podbrezovčan Kováčik

Na snímke Košická futbalová aréna v Košiciach 27. júla 2023. Zdroj: FOTO TASR – František Iván

Redakcia istream.sk si pre vás pripravila novinku – po každom kole futbalovej Niké ligy si budete môcť prečítať krátke zhodnotenie jednotlivého kola a každého jedného zápasu. Ponúkneme náš pohľad na jednotlivé výsledky, situácie a výkony hráčov. Veríme, že vždy bude o čom písať a hovoriť.

  1. kolo Niké ligy:

MFK Dukla Banská Bystrica – FK Železiarne Podbrezová 1:4

Otvárací zápas nového ročníka Niké ligy v piatok na Štiavničkách priniesol výborný futbal. Bolo to pravé pohronské derby, ako sa patrí. Výsledkovo úspešnejšia v ňom bola Podbrezová, ktorá sa prvú polhodinku tak – trochu hľadala a išla aj do deficitu po góle reprezentanta Róberta Polievku. Zmohla sa však a našla vo svojich radoch strelca – Petra Kováčika. Tento stále ešte len 21- ročný futbalista sa presadil už dvakrát do polčasu, po skutočne pekných vypracovaných akciách Podbrezovej. V druhom polčase už existovalo na trávniku iba jedno mužstvo – Železiari. Umne dirigovaní napríklad mladým Bajom ovládli ihrisko, vypracovávali si šancu za šancou, no výsledok pečatili až úplne v závere – najprv Kabongom a neskôr sa hetriku dočkal v zápase fantastický Peter Kováčik, po výstavnej strele. Dukla sklamala, má akiste na viac. Podbrezová, naopak, ukázala ohromný potenciál vo svojom prejave.

Postava zápasu: Peter Kováčik

FC Košice – ŠK Slovan Bratislava 0:0

V Košiciach to bola dlhoočakávaná futbalová slávnosť. Domáci sa do najvyššej súťaže prebojovali po dlhých 8 rokoch, a tomu zodpovedala aj atmosféra na štadióne. 5836 fanúšikov vytvorilo zápasu skvelú kulisu a futbal veľmi nezaostával. Naopak. Od úvodu zápasu bol svižný, dynamický, stále sa niečo dialo. Obe mužstvá jednoducho chceli hrať. Košičania sa chceli zviesť na vlne, rýchlo otvoriť skóre a taktiež využiť fakt, že tréner hostí Vladimír Weiss vymenil oproti utorkovému zápasu v Mostare v základnej zostave všetkých hráčov v poli, ostal len brankár Milan Borjan. A tak prvý polčas bol pomerne vyrovnaný, síce prišli šance, boli v nich hlavne Zmrhal a Abubakari. V druhom polčase už muziku tvrdil Slovan – bol aktívnejší, dominantnejší, len nenachádzal kľúče k odomknutiu Kirovej bránky. V tutovke zlyhal striedajúci Tolič, neskôr mu nepomohol ani systém VAR, ktorý neposúdil zákrok rukou Jána Mizeráka ako hoden pokutového kopu. Domácim, ktorým postupom času viditeľne dochádzali sily, však všetka sláva a česť za to, ako zápas odbojovali.

Postava zápasu: Nino Marcelli

MFK Zemplín Michalovce – DAC Dunajská Streda 0:0

Po Slovane na východe stratil body aj dunajskostredský DAC. Žiaľ pre neho, po vypadnutí s gruzínskou Dilou Gori prišlo v jeho podaní ďalšie trestuhodné zaváhanie. Tentoraz zlyhal na efektivite. Pritom, domáce Michalovce sú skraja sezóny (zatiaľ) slabučké, podľa mnohých na odpis, na vypadnutie… Majú však výborného trénera Mareka Petruša, ktorý na DAC vymyslel taktickú schému 5-3-2, ktorá fungovala. Zemplínčania sa prekonávali v bojovnosti, obete, síce hostia mali opticky navrch, problémy im značne robila hra a presnosť (nápaditosť a kreativita, niečo prekvapujúce) v poslednej, rozhodujúcej tretine ihriska. V posledných sekundách mal rozhodnutie na kopačkách Zsolt Kalmár, ale jeho pokus sa odrazil iba od žrde domácej žrde a mieril von. Bod je pre Michalovce zlatý, DAC utrpel hneď na úvod neželanú stratu.

Postava zápasu: Benjamín Szaráz

FC Spartak Trnava – AS Trenčín 1:2

Ďalšie prekvapenie 1. kola Niké ligy. Nemilé pre Trnavu, potešiteľné pre zlepšujúci sa Trenčín. Hostia skutočne oproti minulej sezóne značne zlepšili svoj prejav, sú kompaktnejší a čo je dôležité, lepšie začali brániť. Aspoň v tomto zápase tomu tak bolo. AS aj išiel do vedenia, keď akciu rýchleho Soaresa zakončil peknou strelou útočník Kupusovič. Tréner Michal Gašparík nechápal, ako sa jeho zverenci v prvom polčase na trávniku prezentujú a do druhého polčasu urobil 4 zmeny! Potom však Trnava predsa len zapla na vyššie obrátky a kanonier Djuričin skrytou, lišiackou strelou prekonal brankára AS Vozinhu. Výsledok bol v poslednej polhodine na vážkach. Trnava bola aktívna, tlačila sa do zakončení, Mikovič napríklad trafil tyč, no hostia hrozili, hlavne po príchode rýchleho krídelníka Hillaryho Gonga. V posledných sekundách nadstavenia potom prišiel šok – rohový kop Matúša Kmeťa podbehol brankár Vantruba a lopta sa za neželanej pomoci Kóšu dostala do siete – 1:2. Kto by takýto výsledok predpokladal?

Postava zápasu: Artur Gajdoš

MŠK Žilina – MFK Ružomberok 3:1

Žilinčania si, podľa predpokladov, vypili vo štvrtok povestný kalich horkosti až do dna. V belgickom Gente prehrali 1:5 a ukázali sa medzery v ich prejave, o ktorých sme aj my písali. V nedeľu proti Ružomberku sme však videli celkom sviežu a aktívnu Žilinu. Jaroslav Hynek, tréner MŠK urobil 7 zmien v porovnaní so zápasom na pôde KAA, ktoré sa v konečnom účtovaní ukázali ako správne. Výborne hral ľavý krídelník Henry Addo, autor prvých dvoch gólov domácich. Na ten prvý ešte stihol odpovedať Kristóf Domonkos, no Ružomberčania toho dopredu veľmi veľa neukázali. Ukázali skôr, že im chýba prieraznosť a kvalita útočnej dvojice Bobček – Boďa. Výsledok podčiarkol v 83. min Mário Sauer zblízka. Pre Žilinu je to prísľub do odvety s Gentom, síce dvojzápas je postupovo nenávratne preč, v zápase vo štvrtok sa môže Žilina pokúsiť aspoň o výsledkové prekvapenie.

Postava zápasu: Henry Addo

MFK Skalica – ViOn Zlaté Moravce 2:0

Navzdory predpokladom to nebol na skalickom Letňáku slabý zápas. Skôr naopak. Prekvapilo, že hostia, ktorí prešli značnou obmenou , boli aktívnejší ako po iné, minulé ligové časy. ViOn by sa chcel v tejto sezóne už oblúkom vyhnúť zachránarským prácam. V ofenzíve sme videli oživenie, rýchlosť aj aktivitu, no v defenzíve je ešte priepustný, čo na gólové strely využili Haša s Baumgartnerom. Skalica počas leta utrpela značné straty, odišiel tvorca hry, produktívny Andrej Fábry, do Česka prestúpila stopérska dvojica Blažek – Hurtado. Predsa má však skalický MFK svoju kvalitu, ktorú potvrdil aj v tomto zápase.

Postava zápasu: Yann Yao

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie