fbpx

Slovan pred vypredaným Tehelným poľom v ústrety európskej pohárovej jeseni

Na snímke futbalista ŠK Slovan Bratislava Lucas Lovat sa teší z víťazstva po zápase 2. predkola Ligy majstrov HŠK Zrinjski Mostar - ŠK Slovan Bratislava 25. júla 2023 v Mostare. Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili na pôde HŠK Zrinjski Mostar 1:0. Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

V túto chvíľu je to zápas roka. Zápas roka „o všetko“ pre Slovan Bratislava. Hráči nášho úradujúceho majstra majú však všetko vo svojich rukách. Pred týždňom zdolali v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov UEFA HŠK Zrinsjki Mostar na jeho pôde 1:0 a výborne nakročili v ústrety postupu. Postupu, ktorý by ich nielenže katapultoval do 3. predkola LM, ale definitívne by im zaručil eruópsku pohárovú jeseň, minimálne v Európskej konferenčnej lige.

Nadviazať na to dobré

Slovan pred týždňom v Bosne neohúril. Na ihrisku v Mostare bol pragmatický. Absentoval na krásu, išiel si jednoznačne za pozitívnym výsledkom. Ten vo veľkom dusne a teple aj dosiahol. Postaral sa o to gólom Sharani Zuberu v 53. min po centri Lucasa Lovata zo štandardnej situácie. Slovan mal pritom minimum šancí z hry – hlavne v prvom polčase bol v tomto aspekte sterilný a nevýrazný – a ako sme napísali v pozápasovom článku, účel mu posväcoval všetky prostriedky.

Dnes sa už na to „ako“ Slovan v Mostare vyhral nikto nepozerá. Všetka pozornosť sa už upiera na dnešnú odvetu, ktorú chce Slovan jednoznačne zvládnuť. Nič iné si nepripúšťa. A vlastne – všetko ostatné by bolo obrovským šokom a škrtom cez rozpočet pre klub, ktorý je odkázaný na úspech v pohárovej Európe. Dnes v zápase s úvodným výkopom o 20:30 h budú chcieť Slovanisti jednoznačne uspieť.

„Poznáme ich, no aj oni nás. Mostar má kvalitné a nebezpečné mužstvo. Snaží sa hrať odzadu na krátke prihrávky, cez ktoré hráči postupne budujú a tvoria svoje akcie. Takisto sú silní v krídelných priestoroch a pri centroch do pokutového územia súpera. Pri týchto situáciách si musíme dať veľký pozor a byť odolní celých 90 minút. Čo sa týka útočníka Mostaru Nemanju Bibliju – je to, samozrejme, dobrý a kvalitný strelec. Jeho najväčšia prednosť je samozrejme orientácia v šestnástke a v priestoroch pred bránkou. Máme jednogólový náskok, čo je fajn, no z minulosti vieme, že si musíme dať veľký pozor,“ hovoril pred stretnutím stopér ŠK Slovan, Gruzínec Guram Kašia.

Narážal na fakt, že Slovan sa so Zrinjski stretol aj v minulom ročníku a boli z toho poriadne dramatické momenty. Mostar vyhral v prvom domácom zápase 1:0 a v odvete bol blízko k postupu – ten Slovan vybojoval až len vďaka pohotovému gólu Erica Ramireza a úspešne zvládnutým pokutovým kopom.

„Verím, že pre fanúšikov to už nebudú také infarktové stavy ako pred tým rokom. Z druhej strany, očakávam podobne náročný duel. Musíme byť plne koncentrovaní od prvej do poslednej minúty. Pevne verím v náš postup. My hráči na počasie v priebehu zápasu nemyslíme. Snažíme sa plne koncentrovať len na náš výkon samotný. V odvete však bude najpodstatnejšie, aby sme boli rozumní, odhliadnuc od toho, aké bude počasie,“ pokračoval Kašia.

Žolíkom Marcelli?

Slovan sa v sobotu v rámci 1. kola Niké ligy predstavil na ihrisku nováčika z Košíc. V metropole východu remizoval 0:0, keď však hlavne v druhom polčase predviedol živý, aktívny a smerom dopredu zaujímavý výkon. Potešilo, že tréner Vladimír Weiss st. pretočil v podstate celú základnú jedenástku oproti zápasu v Mostare, na ihrisku bol len Milan Borjan. Slovan tak bude mať dnes v zápase oddýchnutých hráčov. Otázny bol štart Vladimíra Weissa ml., ten by však už mal byť v dnešnom kľúčovom zápase trénerskému štábu plne k dispozícii.

V bránke nastúpi Milan Borjan, od svojho príchodu výrazná opora belasých. Napravo v obrane to vidíme na pohyblivého Lukáša Pauscheka, pričom bude dôležité, aby podobne ako v prvom zápase „zavrel“ svoju stranu a zamedzil hosťom posielať do srdca obrany centre. Na stopérskych postoch je to opäť jasné dané: Kašia – Bajrič. Naľavo Lucas Lovat, pre ktorého platí v defenzíve to isté, čo pre Pauscheka, plus by však mal byť výraznejší v podpore útoku. Pretože Slovan dnes potrebuje byť jednoznačne aktívny.

V strede poľa sú istí Kucka, Kankava a k nim by sa v role tvorcu hry mohol objaviť Vladimír Weiss. Alebo bude tréner konzervatívnejší a pošle do hry Savvidisa? Aj to je možnosť. Na pravom krídelnom priestore opäť vidíme Tigrana Barseghjana, muža európskych pohárových momentov. Zafunguje jeho kúzlo opäť? Naľavo si svojim výkonom na ihrisku HŠK vypýtal miesto rýchly a poctivý Sharani Zuberu, prekvapenie úvodného zápasu. Mnohými už zatracovaný hráč ukázal, že pri kúsku dôvery vie byť platný a aj gólový. Na hrote by mal nastúpiť Aleksandar Čavrič, pričom mu môže pomôcť, že utíchol ruch okolo jeho prípadného prestupu. Žolíkom trénera Vladimíra Weissa a celého Slovana sa môže stať 18- ročný Nino Marcelli, krídelník, ktorý pozitívne zažiaril v sobotu na ihrisku Košíc. Ukázal tam rýchlosť, ťah, nebojácnosť v súbojoch 1-1, patričné sebavedomie. Dnes ho na vypredanom Tehelnom poli akiste uvídíme.

Predpokladaná zostava Slovana: Borjan – Pauschek, Kašia, Bajrič, Lovat – Kucka, Kankava – Barseghjan, Weiss, Zuberu – Čavrič.

Odvetný zápas 2. predkola Ligy majstrov medzi ŠK Slovan Bratislava a HŠK Zrinsjki Mostar má výkop dnes o 20:30 h na bratislavskom Tehelnom poli.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie